Начало | Блог | Съвременни инструменти за измерване на цвета

Блог

Съвременни инструменти за измерване на цвета

Съвременни инструменти за измерване на цвета

Инструментите за измерване на цвета съществуват от 1940г. и са изминали дълъг път от тогава.

Изобретен от Jules Duboscq във Франция през 1870, колориметъра на Duboscq е бил първият уред за измерване на цвета 

Първите инструменти са били колориметри и са използвали червени, зелени и сини филтри за да симулират човешкото зрение. През 40-те години те са били доста скъпи и малко хора е можело да си ги позволят. Още по-скъпи са били спектрофотометрите, които са измервали  чрез измерване на светлината на равни интервали в целия видим спектър.

Модерните технологии постлаха пътя за специални устройства за всяка различна индустрия и ниските цени направиха устройствата за измерване на цвета достъпни за всеки, от любители фотографи до производители на коли.

Днес съпоставяме различните колориметри и спектрометри и геометрията, която дефинира всяка от тях.

Колориметрия срещу Спектрофотометрия

Инструментите за измерване на цвета са или колориметри или спектрофотометри.

Колориметър е устройство, което „вижда“ цвета, както човешкото око го възприема. По същество те измерват трите цветови компонента - червени, зелени и сини на всяко измерване и използва информацията за да определи мястото на цвета в цветовото пространство използвайки L*a*b* или L*C*h* скали. За някои индустрии тази информация е достатъчна. За други може да не успее да открие значими цветови грешки.

Спектрофотометрията или четенето на проба е отговора на другата страна на видимият спектър е най-добрият начин да се получат данни за цветната формулировка (формулата на цвета) и да се гарантира качество. Спектралната работа чрез филтриране на светлината в много тесни цветови снопове, които преминават през оптиката на инструментите и се получават в приемник, който ги анализира.


0°/45° Колориметрия

 


0°/45° Спектрофотометър

 

Всеки сноп, с големина от 400 до 700 нанометъра, се анализира и се записва като отразена крива.. цветови „пръстов отпечатък“.  На фигурата по-надолу можете да видите отразената крива на червена топка.  Тя изглежда червена, защото повече отразява дължината на вълната в червеният диапазон на светлината. Само малък процент от падащата светлина от сините и зелените части на спектъра остава. Докато се придвижва от жълтите към истинските червени, кривата достига 80%.


Няма две еднакви рефлекторни криви….освен, ако не са две разчитания на един и същ пигмент или багрило.

 

Геометрия на инструментите

Ако всичко бе плоско, матово и гладко, щеше да ни е необходим само един основен инструмент. Но има толкова много различни повърхности за измерване – не пропускащи, отразяващи, прозрачни, релефни.

Единичен ъгъл 0°/45°

Най-популярната геометрия за проверка на качеството и за гарантиране на качеството в много индустрии е 0°/45° (произнасящ се нула четиридесет и пет), или 45°/0°. Лампите са поставени под ъгъл от 45°спрямо пробата и приемника, или обратното - приемника е под 45° над лампата. И в двата случая, има ъгъл прав ъгъл, разделен на 45 градуса. Така устройството максимално точно  имитира как човешкото око ( зрение) възприема цвета, защото изключва отблясъците от измерването.

0°/45°  инструменти се представят добре при измерването на повечето повърхности , багрила и пигменти.


X-rite's VS450 често се използва за измерване на мокри и сухи мостри като козметика, бои, пудри и почва.
 


Сферични

Друга често използвана геометрия е сферата, известна още като разпръсната осмица или D8. Той е малко по-сложен, защото като част от измерването включва и отблясъците.

Вътре в уреда се намира лампа, която свети като отдалечена, извита стена вместо  директно в пробата. Светлината е разпръсната по стената стотици пъти, осветявайки пробата от всяка посока, взимайки под внимание всяка променлива в текстурата и отблясъка. Малък отвор наречен specular port се отваря и затваря за да може да се пропускат отблясъците.

Свери като X-Rite серията Ci64 e идеална за формулиране на мастила, пигменти и багрила. Независимо от текстурата.

Много ъглови

Много индустрии, включително козметичната и автомобилната, се интересуват от специални ефекти като перлени и металически. Тези пигменти карат боята да изглежда различна под различен ъгъл. Всички сме виждали коли, които изглеждат сякаш сменят цвета си в зависимост от това къде стоите или от ъгъла на метала.

Gonio - спектрофотометрите са първите много ъглови устройства, които могат да видят смяната на цвета като нас, но те са прекалено големи и много скъпи. Днес имаме преносими, компактни, много ъглови уреди, които могат да измерват повърхности от различни ъгли. Те работят с една точка на осветяване, обикновено под 45 градуса и с различен брой приемници, които улавят и записват светлината, която се разпръсква в различни посоки.

Освен в аудио индустрията, тези уреди се използват в козметичната за лаковете за нокти и сенките, както и в други индустрии, които произвеждат продукти с интересни оптични свойства.

Многоъгловото устройство MA98 на X-Rite е изключително подходящо за измерването на металически, перлени или други специални комплексни завършващи ефекти.

Кое да избера?

Модерните уреди за измерване на цвета са разнообразни по форма, размер и се използват в най-различни индустрии, включително в хранително-вкусовата, стоматологичната, фотографията, бои, пластмаси и дори във фармацевтичната.  Те могат да бъдат ръчни или автоматични. Някои трябват да правят едно по едно измерванията и да ги визуализират на компютъра, докато други имат вграден компютри в себе си. Има дори такива, които са безконтактни, което означава, че могат да измерват различни части  от разстояние докато се движат по производствената линия.

С над стотина различни видове уреди сред, които да избирате, как да изберете най-подходящото за Вас?

  1. Като за начало помислете, какъв тип материали ще измервате. Пробите Ви гладки ли са или с текстура? Малки или големи? Плоски или с извивки? Изработени със специални пигменти, като металически или перлени?
  2. В каква среда ще извършвате измерването? Може ли да се борави с мострата без да се увреди?
  3. Дали сте част от глобална група за измерване на цвета, която държи на изключителното качество и стегната консистентност? Или можете да минете с по-малка прецизност, защото работите самостоятелно?
  4. Информацията трябва ли да се запазва? Или трябва ли да я споделяте с Интернет?
  5. От каква скорост и автоматизация Ви е необходима?
  6. Разбира се повторяемостта е от изключително значение, както и цената.

Но най-важното е да вземете под внимание индустрията, в която сте за да определите устройството за измерване на цвета, което е подходящо за Вас.

 

Оригиналната статия е публикувана в X-rite Blog и може да бъде намерена ТУК.

Най-популярни
Последни