Начало | Блог | Професионален предпечат на опаковки с едно от най-добрите софтуерни предложения на пазара - PACKZ

Блог

Професионален предпечат на опаковки с едно от най-добрите софтуерни предложения на пазара - PACKZ

Професионален предпечат на опаковки с едно от най-добрите софтуерни предложения на пазара - PACKZ

Ефективна скорост на работа, функционалност и пълно управление на елементите във файловете с един софтуерен продукт

Продуктът Packz е сред лидерите в света на опаковките и етикетите. Това е един доказал се в графичната индустрия професионален редактор на файлове за етикети и опаковки. Той предоставя на потребителите широк набор от мощни инструменти за опростяване и улесняване на работния поток. Лидери в бранша все по-често се доверяват на широките възможности за управление на файла, както и доказаната бързина на работа в PACKZ.

„С PACKZ създадохме един специален инструмент за редактиране, който дава на всеки, независимо от нивото на дизайн познания и умения за производство, възможност за лесно и бързо обработване на съдържание в PDF native формат”, споделя председателя на PACKZ Software, Guido Van der Schueren.

В настоящата статия ще разберете подробности за основните функционалности на софтуера и защо той се превръща в предпочитан продукт от все повече специалисти в опаковъчната индустрия. Прочетете я докрай, защото може да откриете така търсеното подобрение за своя работен процес.

Ефективна обработка на PDF файлове за печат

Софтуер, който пести време енергия и намалява възможностите за човешки грешки, какво по-полезно?  А това са само някой от причините да заложите на този софтуер за своето производство.

Ще говорим подробно по следните теми:

  • Редактиране на Текст с PACKZ
  • Работа с обекти и прозрачности
  • Съвместимост на файлове с външни редактори
  • Функцията трапинг
  • Осигуряване на качеството
  • Технология за живи обекти и отворен дизайн
  • Монтажи и възможности за 3D модели

Но преди това, нека разгледаме малко от историята на софтуера и развитието на модулите му до днес.

 

Как е създаден света на PACKZ?

В желанието си да променят начина на работа и да внесат иновации, група експерти и софтуерни инженери от Artwork Systems и Esko се отделят от двете компании и обединяват сили, стартирайки независим проект. Всички те притежават достатъчно богат опит и експертиза в специализираните софтуери за етикетната и опаковъчната индустрия и успяват да постигнат скок в развитието и.

Така, новата компания Packz Software е основана през 2011 г. от група бивши служители на Artwork Systems и Esko, По- късно новосформираният екип стартира съвместен проект и с друг производител на решения за автоматизация на предпечатни процеси – Hybrid Software. Целта на кооперирането им е да предоставят продукт, който да улесни живота на предпечатарите, подготвящи проекти за опаковки.

Дебютната версия на софтуерния пакет PACKZ за работа с PDF файлове е представена на изложението LabelExpo през 2013 година. Всички остават очаровани от обширните възможности на продукта, неговата бързина на работа и лесна употреба. Към момента, производителите предлагат вече четвърта версия на PACKZ, а клиентите надвишават 1500 по целия свят.

Packz & PDF неразривно свързани

Софтуерът PACKZ е базиран изцяло на PDF формата, който в днешно време се е превърнал в стандарт - еталон за обмен на всякакъв вид графична информация, в това число и на проекти за дизайн и производство на опаковки. Продуктът със своята гъвкавост и универсалност позволява коректната подготовка на файлове за всички съществуващи печатни процеси.

Едно от златните предимства в процеса на работа с този софтуер е, че всички PDF файлове се отварят директно в PACKZ. Системата елиминира необходимостта от междинно преобразуване към някакъв вътрешен файлов формат. Работата в нативен PDF формат намалява значително възможностите за грешки.Така скоростта на работа се повишава, а комуникацията с клиенти и печатници е значително улеснена. В допълнение, файловете се визуализират винаги в режим overprint, така нареченото надпечатване, а с помощта на интелигентното управление на цвета и при правилно калибриран монитор – и цветово коректно.

Интуитивният потребителски интерфейс предлага работно пространство, достъпно на различни езици. В него, всеки потребител може свободно да дефинира различни команди, бързи клавиши, панели и бутони за най-често използваните функции за предпечат на даден проект. Packz позволява и отварянето на CAD файлове с чертежи на щанци за прецизно позициониране на дизайна по режещите елементи. Софтуерът предоставя пълно управление на различните слоеве в PDF файловете за точен преглед на проекта. Потребителите лесно могат да добавят, премахват, сортират или обединяват различните елементи. Софтуерът дава бърз, лесен достъп до всички обекти, групи, маски, пътища, прозрачни елементи и др.

Какво се случва с файла при раота в Packz?

При отваряне на файл, Packz анализира неговата структура и автоматично генерира дърво на обектите. Комбинирайки това предимство с усъвършенстван инструмент за селектиране, пакета за работа става много удобен. Бързината и удобството за работа неминуемо като повишават производителността.

Софтуерното решение притежава вградени PANTONE библиотеки. Изключително удобно само с няколко движения могат да бъдат премахвани и добавяни различни цветоотделения. Възможно е дори създаване на потребителска библиотека. Такива библиотеки могат да се модифицират и управляват, както на локално ниво (за потребителя), така и на централно - за цялата работна група.

Настройките на реда на нанасяне на цветовете и тяхната степен на прозрачност рефлектират върху точността на цветово управляваната визуализация на файла. В системата на Packz e възможно конвертиране на спот цветове в CMYK, преоцветяване на обекти от спот в спот цвят. Софтуерът позволява също обединяване на дублирани цветоотделки и дефиниране на метода за печат и типа на цветоотделката.

Не само работата с цветовете и цветните библиотеки е улеснена. Packz предоставя и наличен преглед на използваните във всеки отделен проект шрифтове. Потребителят лесно може да види дали те са напълно или частично вградени в PDF документа.

Вградените във файла изображения се показват в списък заедно с техните характеристики като резолюция, цветово пространство и размери. Софтуерът поддържа файлови формати - PSD, TIFF, EPS и JPEG, съдържащи CMYK, Spot, RGB или Greyscale информация Те могат без проблем да бъдат добавени или заменяни в съдържанието на PDF документа. Софтуерът автоматично разпознава маски, цветови канали и канали с прозрачност в изображенията. Той може да ги присъединява към съответните цветоотделки на файла, като една от най-значимите функции е възможността за преоцветяване на каналите в тях.

Имената на файловете, вградени в PDF проекта се запазват като връзки, както и техните външни препратки. Това прави възможна обработката им с друг външен редактор на даден етап и актуализиране и обновяване на финалната версия за печат.

С помощта на Packz, към съществуващи PDF файлове може да бъде добавян баркод. За целта може да бъде използван някой от форматите: EAN8, EAN13, 3of9, QR, UTF-14, DataMatrix и много други. Едно от най-значителните преимущества на софтуера е неговата възможност да разпознава вече вградени в PDF баркод елементи от поддържаните формати, както и техните характеристики. Packz предоставя възможност за тяхното редактиране така, че да съответстват на желания продукт или технология за печат.
Packz позволява да се провери, дали има предварително зададени параметри за последваща растеризация на файловете при RIP. При наличието на такава, предварително заложени от софтуера за дизайн и предпечат, Packz позволява тяхното редактиране или премахване. Ако параметрите за растеризация отсъстват, информацията може да бъде добавена. Най-важното е, че тези параметри могат да бъдат задавани за всеки обект в PDF файла по отделно. Софтуерът поддържа имената на алгоритмите за растеризиране на почти всички производители на RIP системи, както и форма на точката, линиатура и ъгли.

Време за редакция на файлове

Редактиране на Текст с PACKZ

Софтуерът Packz притежава интелигентен алгоритъм за обединяване на символи от PDF файла в текстови карета, както и разпознаване на данни, организирани в таблична форма. В дизайна на опаковки, такива комбинации данни могат да бъдат съставките или хранителните стойности на даден продукт, например. Софтуерното решение улеснява редактирането на текст, търсене и заместване на символи, думи и фрази. То притежава надеждни инструменти за работа както с вградените в документа шрифтове, така и с тези от системата и тяхното интегриране във файла.

PACKZ няма ограничения за използвания език или специални символи. Той разпознава параграфен текст, а текстовите карета могат да бъдат преоразмерявани. Текстовата част може да бъде размножавана в документа, като стилът се запазва изцяло. Параграфен текст може да бъде разбит на линии, както и текст в отделни редове може да бъде обединен в параграф за неговото допълнително оформление.

В допълнение може лесно да се селектират всички текстове, използващи едно и също начертание, и при необходимост шрифтът да се замени с друг от документа или системата. Текстовете в използвания документ могат безпроблемно да бъдат конвертирани и в криви. Възможен е и обратния процес – текстове, които са в криви, да бъдат разпознати благодарение на мощния OCR алгоритъм. В този случай PACKZ ще предложи най-близкия по начертание шрифт до оригинала от инсталираните в системата шрифтове. Системата дублира текста в нов слой за лесното му редактиране.

Работа с обекти и прозрачности

PACKZ притежава пълен набор от инструменти за създаване на обекти, Draw Tool и Create Shape, например, осигуряват обширни възможности за рисуване на свободни форми, правоъгълници, елипсоиди, полигони и звездообразни обекти. Edit Path е инструментът, който способства за модифициране на различни пътища и маски или добавяне на нови. Оригиналните възможности за намиране на пътища позволяват тяхното обединяване от различни обекти, разделяне и т.н. Това ускорява много от процесите като: преге, щанци, създаване на цветоотдели за избирателно лакиране или Брайлово писмо.

Вградена в Packz е способност за опростяване на части от дизайна чрез тяхното висококачествено растеризиране. Прозрачности и ефекти лесно могат да бъдат добавяни или редактирани, като тяхното приложение става към обекти или цели групи. Маски и пътища също могат да бъдат модифицирани, добавяни или изтривани. Софтуерът разполага и с т. нар. “флатване” - възможност за премахване на прозрачностите във файла. По този начин той става съвместим с по-стари версии на RIP-ове. Не на последно място, целият PDF файл може да бъде експортиран и като изображение, което позволява използването му в голям брой други приложения.

Компенсация на нарастването на растеровата точка или на поведението на ниските проценти при флексопечат може да бъде присъединявана към PDF файла посредством криви. Освен това е възможно и тези криви да бъдат директно прилагани към всеки един обект в документа, изображение, прозрачност или ефект. Независимо дали става дума за отрязване на всички цветове по зададена стойност или запълване на всички обекти с някакъв минимален процент – както в ниските, така и във високите стойности на цветовете, всичко това е много лесно с PACKZ.

Съвместимост на файлове с външни редактори

PACKZ показва лист с използваните в проекта изображения, заедно с всички техни характеристики. Софтуерът има възможност да ги експортира, както и техните маски в PSD формат. Имената на вградените изображения и техните външни пътища се запазват за интерактивни корекции (Roundtrip) между самата система и външен редактор на растерни изображения – напр. Adobe Photoshop.

Една от най-значимите функции на PACKZ е способността да отваря нативни AI файлове директно, без да има необходимост от какъвто и да било plug-in за Adobe Illustrator. Програмата запазва пълната редактируемост на файловете, като се извлича всичката важна информация кат о слоеве в документа, групи, външни връзки, текстови блокове, стилове и метаданни от Illustrator или други приложения. В допълнение, PACKZ може да запазва дизайните в нативен AI формат, което улеснява обмена на графична информация между различните участници в процеса.

 

Функцията Трапинг

Трапингът е процес на създаване на малки презастъпвания между съседни обекти с различаващи се цветове с цел избягване на проблемите с неточния пасер при печатните машини. Packz разполага с интелигентен алгоритъм за това, който може да работи в бърз, интерактивен и автоматичен режим. Използвайки еднаква технология, може да бъде прилаган както към целия файл, така и върху отделни селектирани обекти. Това повишава качеството, приложимостта и предвидимостта на процесите.

Приложението автоматично открива областите в дизайна, където може да бъде приложен трапинг и ги визуализира. Потребителят може свободно да раздува обекти и променя параметрите им. Областите от файла с идентични характеристики могат да бъдат третирани като един елемент или като отделни елементи за трапинг. Всички генерирани обекти в следствие от трапинга се запазват в база данни и подредени в нов слой на документа, което улеснява по-нататъшната работа с тях.

 

Осигуряване на качеството

Packz разполага с надеждни средства за осигуряване на качеството на подготвения за печат PDF файл. Те проследяват всички промени извършени с файла, записват ги инкрементално към историята му и могат да ги визуализират при желание. Това става възможно не без помощта на съвременните хардуерни платформи. Чрез 64-битови изчисления и използването на многозадачност и многонишковост на процесите, софтуерът успява безпроблемно да се справи и с извънредно сложните дизайни. Потребителят вижда цялото съдържание на документа в неговата истинска резолюция.

Липсата на ограничение при увеличение на изгледа (зуум) позволява редактиране и на най-дребните обекти. Визуализацията е възможна в пълноцветен режим, режим само на контури или режим на пластина (клише). Конфигурируемите клавишни комбинации позволяват бързо превключване между тях. Инструментът денситометър предоставя и акуратно измерване на цвета за установяване на тоталното намастиляване, като работи с CMYK, Spot, RGB, Grey и Lab цветове. Функцията търсене и селектиране асистира за намирането на обекти по зададени характеристики, напр. дебелина на линия, наличие на маска, име на шрифт, големина на обект и др.

Технология за живи обекти и отворен дизайн

Иновативната технология на Packz „живи обекти“ позволява създаването на активни информационни панели, динамични марки и отворен дизайн. Чрез нея потребителите могат да разполагат във файла променливи обекти, които се свързват с определени части от съдържанието му. Например, по такъв начин могат да се добавят марки за пасер, които автоматично се позиционират или променят, когато са внесени корекции в дизайна, тъй като те зависят от съдържанието на PDF документа или отделни негови характеристики. За напреднали потребители тази технология предоставя възможности за връзка на Packz софтуера с външни бази данни или източници на информация.
Многократното използване на графичните ресурси ускорява дизайна на етикети и опаковки повишава неговата стойност. С възможностите на PACKZ за печат с променливи данни се създават лесно PDF шаблони, в които обекти съдържат външни връзки – за генериране на променливи текстове, изображения, цветове на графика, баркодове и т.н. Източникът на информация може да бъдат бази данни, уеб-сайтове или външни файлове.

Съхранение и версии на файла

PACKZ използва възможностите на PDF формата за инкрементален запис на документа. Това позволява съхранение на всички промени, последователно направени по дизайна, в един файл. По такъв начин един такъв еталонен PDF може да служи като база и резервни копия при поискване на промени. В софтуера е възможно сравнение на съдържанието на два PDF документа, както и между две различни сесии на един и същ PDF файл, така че да се провери дали са извършени само необходимите корекции. В допълнение, PАCKZ може да отваря 1-bit Tiff файлове, като рекомбинира цвеоотделките, и е възможно сравнението им с оригиналния PDF с цел проверка за коректен RIP на документа.

Функция за монтажи

Packz разполага и с възможности за създаване на монтажи от предварително подготвени за печат единични PDF файлове. Едната от тях е монтаж чрез размножаване на един или няколко файла на етикети и гъвкави опаковки така, че максимално да се оползотвори пространството на медията – пластина или клише. При размножаването е възможно и задаване на отместване между пистите за оптимизация на ролния печат, както и създаването на монтажи за т.нар. безкраен печат. В PACKZ е възможно създаването на шаблони за размножаване или повторения на дизайни с произволен размер. Монтирането по решетка пък позволява комбинирането на множество различни файлове с еднакъв размер на общ печатен лист.

Другата функционалност включва импортиране на чертеж на щанца от CAD софтуер и позиционирането на отделните дизайни по този чертеж. Възможно е и задаване на области от дизайните, където се позволява припокриване с елементи от съседния дизайн, когато в щанцата има единични ножове. Покрита е и необходимостта от създаване на двустранни монтажи (лице-гръб) с възможност за позициониране на различни файлове от различните страни на монтажа. Въпреки че PDF е самостоятелен файлов формат, PACKZ запазва връзките към единичните файлове с цел по-лесно обновяване на монтажите при промяна в някой от дизайните.

3D моделите са възможни с PACKZ

PACKZ представлява и професионално решение за предварителна деформация на дизайни. В този случай се компенсира изкривяването на отделни обекти или на целия дизайн, което ще се получи при заемането на финалната триизмерна форма на отпечатания продукт. Това става на база на решетки, които се генерират автоматично въз основа на крайния продукт и типа свиване, който е необходим.

По технически чертежи или стойности на размерите могат да се деформират проекти на картонени чаши, метални кенове, симетрични и асиметрични свиваеми фолиа. Само с един клик се създават 3D модели за преглед на резултата в реално време. Чрез възможностите за интеграция със софтуерът за проектиране на триизмерни модели IC3D, може реалистично да се симулира опаковането със свиваеми фолиа на избраните 3D модели.

Заинтригувани сте от функциите и ефективността на PACKZ? Свържете се с нашия екип и попитайте за възможностите за демонстрация и условията за закупуване на този продукт! 

ЗА HYBRID SOFTWARE

С офиси в Белгия, Германия, Италия и САЩ и глобална партньорска мрежа, Hybrid Software е компания за разработка на софтуер, фокусирана върху иновативни инструменти за повишаване на продуктивността в областта на графичните изкуства. Продуктите на Hybrid Software за работен поток - CLOUDFLOW и за редакция и интеграция – PACKZ предлагат: уникален набор от предимства, които включват познатите PDF работни потоци; независими от производителя решения, базирани на индустриални стандарти; гъвкави технологии и ниски разходи за притежание. Tези продукти се използват от стотици клиенти по целия свят във всички области на предпечат и печат, включително етикети и опаковки, сгъваеми опаковки, велпапе, широкоформатен и дигитален печат.

 

Следете сайта ни и социалните мрежи Facebook и Linkedin за още подробности за софтуера, както и бъдещи GEDweb уебинари по темата!

 

 

 

Най-популярни
Последни