Начало | Блог | Световни тенденции за устойчив печат - 14 компании, наградени с Kodak SONORA Plate Green Leaf за 2017

Блог

Световни тенденции за устойчив печат - 14 компании, наградени с Kodak SONORA Plate Green Leaf за 2017

Световни тенденции за устойчив печат - 14 компании, наградени с Kodak SONORA Plate Green Leaf за 2017

Следвайки успешните международни примери, CTP технологията заема все по-голям дял в печатната индустрия и в България. Покачващите се изисквания към качеството и скоростта на производството налагат въвеждането на съвременни и иновативни технологии от доставчиците на печатни услуги, както в световен мащаб, така и у нас. Все повече компании интегрират безпроцесни пластини в работните си процеси, което води до опазване на околната среда и устойчиво развитие за печатния бизнес.

Като световен лидер в създаването на екологично устойчиви решения за печат, компанията Kodak създаде наградата SONORA Plate Green Leaf. Програмата съществува от четири години и продължава да се разраства. Отличието се връчва на печатници по света, чиито продукти, услуги и системи на работа са пример за стабилни инициативи, които намаляват негативното им въздействие върху околната среда.

Какво значение има призът Kodak SONORA Plate Green Leaf?

Наградата носи името на безпроцесните пластини KODAK SONORA, известни с това, че осигуряват изключителни екологични и финансови предимства за клиентите, без да се жертват качеството и производителността. Безпроцесната пластина е термална офсетова пластина, без нужда от проявяване или измиване, с широко приложение за печатници на комерсиални продукти, опаковки, вестници, книги и други. Пластините SONORA са напълно готови за зареждане на печатната машина веднага след експонация на изображението.

През януари Kodak обяви рекорден брой победители в своята програма SONORA Plate Green Leaf за 2017 г. Компаниите получили награди са 14 на брой. Това са почти двойно повече победители от обявените през предходната година. Сред тазгодишните носители на приза "2017 SONORA Plate Green Leaf" са: Alcom Printing (САЩ), Mitchell Press Ltd. (Канада), Druckerei Lokay (Германия), School Lane Colour Press (Великобритания), Litotec (Еквадор), Cartocor S.A. (Аржентина), Southern Colour Print (Нова Зеландия), Colour King (Южна Африка), Zühal Ofset (Турция), ASCON CO., LTD. (Япония), Hongbo Co., Ltd. (Китай), Golden Cup Printing Co., Ltd. (Китай), Changsung P&Т Co., Ltd. (Корея) и Vivar Printing Sdn Bhd. (Малайзия).

Всички тези печатници използват безпроцесни пластини KODAK SONORA. Това ги поставя на върхови места в съответните пазари по целия свят, защото използват иновативна технология, която намалява екологичните им отпечатъци. Освен като прилагат пластините KODAK SONORA в работните си процеси, компаниите печелят наградата и заради това, че взимат редица допълнителни мерки за енергийна ефективност и управление на ресурсите. Тези практики включват управление на отпадъците, обучителни програми и местни инициативи за устойчиво развитие.

Защо толкова много печатници по света се доверяват на безпроцесните пластини?

Безпроцесните пластини могат да се експонират на почти всички популярни термални експонатори, включително всички CTP машини на Kodak и могат да се използват както с ръчни, така и с напълно автоматични системи. Пластините SONORA елиминират стъпката на проявяване и отмиване след етапа на експонация, която консумира голямо количество химикали, вода и енергия, генерирайки отпадъци. Ето защо, може да се разчита на постоянно и предвидимо качество при пластините, които постъпват за печат, което спестява време и подобрява ефективността.

Какви са предимствата при безпроцесните пластини?

 • Елиминират необходимостта от проявителна машина и свързаните с нея химикали;
 • Намаляват потреблението на вода и енергия при изработката на пластини;
 • Водят до eкологичност и устойчивост в производството;
 • Съвместими са с повечето термални CTP системи налични на пазара;
 • Подходящи са за печат в къс и дълъг тираж, в различни размери;
 • Имат голям обхват на приложение в печата.

 

Кои са компаниите спечелили наградата Kodak SONORA Plate Green Leaf?

САЩ

Alcom Printing предлага интегрирани решения за печат, маркетинг чрез директна поща и решения за бизнес развитие. Фирмата е съсредоточена върху проекти за непрекъснато подобрение на работата. Някои от проектите са насочени към преминаване на контролирано светодиодно осветление в целия обект, рециклиране на почти всички материали, използвани в печатния процес и дейността като цяло, както и инсталиране на завършена енергийно ефективна ИТ инфраструктура.

Япония

Разнообразните бизнес дейности на ASCON CO. LTD включват печат на брошури и материали за директна поща, разработване на инструменти, използвани за популяризиране на продажбите в магазините, публикуване на информационни списания за града, създаване на уеб сайтове, видео материали, мултимедиен маркетинг и др. ASCON предприема новаторски инициативи за предотвратяване на неприятни смущения чрез редовен мониторинг. Компанията осъществява и измерване и обмен на катализатора на оборудване за дезодориране на печатни машини. Така намалява консумацията на електроенергия чрез замяна на фабрични компресори с по-нови машини, оборудвани с инверторно управление. Дружеството участва и в подписването на Kodak „Print for Good“ като идеален клиент на SONORA Plate.

Аржентина

Cartocor S.A. произвежда и отпечатва опаковки от картон в Чили и Аржентина, като използва рециклирани материали. Те добиват материалите си по устойчив начин и имат дълъг живот на употреба в различни конфигурации. Компанията има стабилна екологична стратегия и редовно измерва резултатите си, рециклира, следи използването на енергия и вода. Отчита също и постиженията за устойчивост в своята годишна система за управление на ефективността.

Корея

CHANGSUNG P & T Co., Ltd. контролира използването на енергия, модернизирана е с енергийно ефективно оборудване и е създала агресивен план за пестене на енергия. Компанията използва и екологични лепила и тонери и провежда срещи на всяко тримесечие, фокусирани върху екологични инициативи. В заводите й са внедрени далеко-инфрачервени радиационни панели и LED осветление.

Турция

Zühal Ofset е основана през 1967 г. като канцеларска къща и сега е специализирана в печата на опаковки и комерсиални материали за фармацевтичната индустрия в Турция. Компанията е направила много стъпки на развитие през последните няколко години, за да постигне по-устойчив печатен процес. Те рециклират хартия, мастило и пластини и включват устойчиви мастила и разтворители при печата си. Като екологичен лидер в турския печат, Zühal Offset се застъпва за това техните клиенти и партньори да използват техники за печат, щадящи околната среда.

Южна Африка

Colour King е създадена преди повече от 25 години в сегашната централна бизнес част на Йоханесбург и е специализирана във висококачествен литографски и дигитален печат. Компанията е предприела мащабни програми за рециклиране, включващи не само хартия, но и касети за мастило, електроника, пластмаса и офис компютри и използва растителни мастила, химикали с ниско съдържание на алкохол, рециклирана хартия и хартия, сертифицирана от FSC.

Китай

Golden Cup Printing Co., Ltd. е специализирана в печата на настолни и детски книги, учебници, атласи, каталози, брошури, календари, поздравителни картички и други печатни материали. Те рециклират материали, вариращи от отпадъци от хартия, пластини, CD-та, смазочни материали, както и батерии, филми и мастила. Компанията също така пести водни ресурси чрез събиране и съхранение на дъждовна вода, ползвайки я за пожарогасене и почистване. Golden Cup Printing е инсталирала над 4000 енергоспестяващи светлинни флуоресцентни тръби и лампи, слънчево захранване за отопление, енергийно ефективни 8-цветни печатни машини и централни вакуумни помпи в своите ОВИК (отопление, вентилация и климатизация) системи.

Китай

HONGBO CO., LTD. е компания със седалище в Китай, която е основно ангажирана с отпечатването на сметки. Те са установили комплексни програми за рециклиране и използват печатни материали с по-малко въздействие върху околната среда, като мастила на растителна основа и разтворители без съдържание на алкохол. Компанията е съсредоточена върху енергоспестяването и намаляването на емисиите с редовно обучение, мониторинг и подобрения за постигането на тези цели.

Еквадор

Litotec е офсетова печатница за етикети, гофрирани и микро-гофрирани опаковъчни материали. В допълнение към стриктния си мониторинг за използване на материали, вода и електричество, те публикуват напълно прозрачна информация за околната среда на своя уебсайт.

Канада

Mitchell Press Ltd. е високоскоростна, висококачествена печатница за комерсиални материали, основана във Ванкувър. Компанията рециклира пълната гама от материали, включително хартия, мастило, картон, дърво и пластмаси. Също така, екипът събира ключови данни за проектите си, за да подпомага усилията на своите клиенти за проследяване на техните екологично отпечатани материали, използване на хартия, дистрибуция и транспортни данни. Компанията разполага с модерни ОВИК и ИТ системи, които спестяват енергия. Mitchell Press дарява електроника и други материали на благотворителни организации.

Великобритания

School Lane Colour Press е модерна проактивна фирма за комерсиален печат със собствена довършителна и складова база, предлагаща пълен пакет печатни услуги. Те рециклират опаковки, хартия, химикали, пластини и електронни компоненти и използват растителни мастила и разтворители, които не съдържат алкохол. Компанията също така използва автомобили с ниско ниво на емисии, а топлината от печатните машини, които разчитат на слънчева енергия, подпомага отоплението на фабриката.

Германия

Druckerei Lokay е семейна фирма за комерсиален печат, основана в Рейнхайм. Компанията е инвестирала няколко милиона евро в екологосъобразна технология и екологично възстановяване на съоръженията си. Производствената база на Lokay е една от най-устойчивите в света. Те предлагат неутрален към климата печат, а общите им емисии на въглероден диоксид са намалени с 62% от 2012 година насам. Компанията използва екологични материали, рециклира почти всички отпадъци от тях и дори е предоставила на своя персонал набор от велосипеди, които да използват.

Нова Зеландия

Southern Colour Print работи на пазари за печат със и без защитни елементи в Нова Зеландия и в международен план. Те са признати по целия свят за производство на пощенски марки с изключително качество, етикети за визи, въпросници за изпити и други публикации в сигурна среда. Компанията рециклира хартия, метал от пластините и пластмаса и използва мастила на растителна основа, разтворители без съдържание на алкохол и устойчиво добити рециклирани хартии.

Малайзия

Vivar Printing Sdn Bhd е модерна печатница, специализирана във всички видове печат на книги, лепене, довършителни и логистични операции. В печатницата използват растителни мастила, разтворители без съдържание на алкохол и рециклирани материали с устойчив източник. В компанията използват повторно напечатаната хартия до пет цикъла в ранните етапи на подготовка, като спестяват тонове хартия на всяко тримесечие. Те участват активно в различни национални екологични програми, включително Малайзийското природно общество - ECOKNIGHTS и Малайзийските еко насочени неправителствени организации (MENGO).

Какви са ползите от безпроцесните пластини при тези компании?

Всички компании, избрали в производството си безпроцесни пластини SONORA, отчитат ползи и в трите основни категории - производствени, икономически и екологични. За много от тях най-голяма полза, следствие от внедряването на новата технология, е подобрената стабилност на качеството при обработката на пластини. Стабилността е постигната благодарение елиминирането на отклоненията, следствие от проявяването с химикали. Ето някой от останалите изброени преимущества:

 • Край на поддръжката на проявителна машина (ремонти, профилактика, почистване);
 • Елиминирате необходимите операции, време и ресурси за проявяване, което води до по-бърза изработка на печатни пластини и по-бързото им качване на машината;
 • Ускорявате процеса на печат, тъй като се премахва цяла стъпка от него;
 • Намалена консумация на консумативи и намаляване на неприятни миризм;
 • Намалена консумация на вода (за смесване с концентрирана химия, за изплакване на пластината в проявителната машина и за почистване на самата машина);
 • Елиминирани са напълно химическите отпадъци, следствие от процеса на проявяване;
 • Премахва необходимостта от съблюдаване на местните разпоредби за изхвърляне на вредни отпадъци от проявителния процес и разходите, свързани с това;
 • Освобождаване на пространство с премахването на една машина от производството.

Какво развитие за безпроцесните пласнити следва по-нататък?

Вземайки предвид икономическия растеж и екологичната устойчивост като ключови фактори за стратегическите инвестиции на печатниците, Kodak прогнозира тенденцията за разпространение на пластините SONORA да продължи своя възход. Безпроцесните пластини стават все по-популярни, защото съкращават цяла стъпка от производството.Те премахват изцяло проявителната машина и по този начин ускоряват производството, съкращават разходите и намаляват вредните ефекти върху околната среда. Все повече международни лидери в печатното производство се обръщат към технологиите на Kodak, като надеждно средство за устойчиво развитие.От компанията очакват 30% от прогнозните им обеми до 2019 г. да бъдат заети от безпроцесните пластини.

За Кодак

Kodak е технологична компания, фокусирана върху работата с печата на изображения. Kodak предлагат пряко и чрез партньорство с други иновативни компании: хардуер, софтуер, консумативи и услуги за клиентите от графичните изкуства, комерсиалния печат, издателската дейност, производството на опаковки, електронни дисплеи, развлекателни и търговски филми и пазарите на потребителски стоки. Kodak притежават R&D способности от световна класа, портфолио от новаторски решения и марка, която се радва на широко признание. Kodak помага на клиентите си по цял свят устойчиво да разрастват своя бизнес и да се наслаждават на живота си. За допълнителна информация за Kodak, посетете kodak.com, следвайте Kodak в Twitter на @Kodak, или харесайте Facebook страницата Kodak.

За ГЕД

ГЕД ООД е семейна фирма с професионално управление, която предоставя широка гама от решения на своите клиенти.  ГЕД ООД се стреми да предлага иновативни и продуктивни технологии и продукти на компании, които са сред пазарните лидери в печатната индустрия. Личното и индивидуално отношение на ГЕД към нейните клиенти гарантира, че предоставените услуги отговарят на специфичните нужди и потребности на всеки един тях. Част от предлаганите услуги са дистрибуция на оборудване, софтуер и консумативи за печатната индустрия, инсталация, гаранционна и следгаранционна поддръжка, както и дизайн и професионален предпечат. Пълното портфолио на фирмата можете да намерите на https://www.gedbg.com. За повече информация за ГЕД ООД, последвайте GED ltd. в Twitter на @GEDcompany, абонирайте се в YouTube канала GED Ltd. или харесайте Facebook страницата GED Printing Solutions.

 

Желаете да се убедите в качеството и ползите на този продукт? Свържете се с нас за тестове, пробен печат и консултация.

Свържете се с нас

Най-популярни
Последни