Начало | Блог | Шест тенденции, които оформят бъдещето на печатната индустрия

Блог

Шест тенденции, които оформят бъдещето на печатната индустрия

Шест тенденции, които оформят бъдещето на печатната индустрия

"Непрекъснато чуваме, че печата е мъртъв, но истината е, че печата е жив. Вече не става въпрос за "колко продукта можеш да получиш на края на печата.“ Трябва да се обърне внимание на креативността и използването на печата, за да донесе добавена стойност в различни области", печатните експрти Cary Sherburne и David Zwang обобщават по време на Enfocus’ Virtual Safari 3.0 и след участието си на drupa 2016. Тази статия е обзор на най-иновативните технологии и тенденции в печатната индустрия, които привлякоха вниманието им.

      1. Печатна индустрия 4.0

Четвъртата индустриална революция е вече на път в печата. Дори Haidelberg, традиционно изявена хардуерна компания, признава че „само оборудване не е достатъчно“. Печатна индустрия 4.0 е белязана от засилен фокус върху автоматизацията и сътрудничеството между различните доставчици за да се подобри производителността.

      2. Директен дигитален печат върху велпапе

На drupa 2012, BOBST бе единственият, който говореше за директен дигитален печат върху велпапе. Тази година обаче, печатниците са в крак с тенденцията. И е най-малкото вълнуващ тренд, защото освен намаляването на разходите за материали и транспорт, позволява по-цветен и интересен графичен дизайн.

      3. Inkjet и мастило: пълнолетие

През последните четири години се вижда развитие на inkjet пазара, давайки убедителни примери на печатниците да се пренасочат от електрофотографичния и дори от офсетовия печат. Подобрените печатни глави и иновативните мастила, които се закрепват върху хартии с гланцово покритие, без предварителна обработка, превърнаха inkjet технологията в по-подходяща за печат на високо качествени изображения и за комерсиален печат, като каталози и списания. В допълнение, няколко компании на drupa 2016 показаха мастиленоструйни машини с листово захранване, подаващи сигнал за друга важна тенденция в печатната индустрия. Експертите прогнозират, че до 2019 повече от половината инсталираните inkjet машини ще бъдат листово захранвани.

      4. Печат с разширена цветова гама: все още гореща тема

Много листово захранвани мастилени преси от висок клас биват модифицирани. Въпреки, че печата с разширена цветова гама, или печата с фиксирани цветови палитри, все още се използва основно при флексото, David Zwang вярва, че тази тенденция ще насочи мастиленоструйните машини  и към опаковките.

      5. Бъдещето на печата се крие в масовото персонализиране

Без значение какво искате да печатате за в бъдеще, зад ъгъла ще Ви очаква машина, създадена за конкретната цел. Иновативни компании като Memjet и Xaar предлагат щирока гама от решения – от входно ниво до комплексни решения, позволявайки Ви да създадете Ваша персонализирана машина използвайки някои от множеството компоненти, които  компаниите предлагат – или да бъде създадена специално за Вас.

      6. Бъдещето на довършителните работи

Дигиталните довършителни ефекти както в линия така и близо до нея, продължават да набират скорост и да увеличават функционалностите си. На Drupa 2016 видяхме впечатляващ напредък в областта на дигиталното рязане и набиране, изпъкналия релеф (в това число и Braille), частичен и цялостен лак, машини за фолио и блясък, …. Някои от тях вече обработващи до 5 000 листа на час, дигиталните украсяващи машини започват да се доближават до производствената скорост.

Най-популярни
Последни