Начало | Блог | Одобрение на опаковки: Липсващата част от печата за "Индустрия 4.0"

Блог

Одобрение на опаковки: Липсващата част от печата за "Индустрия 4.0"

Одобрение на опаковки: Липсващата част от печата за "Индустрия 4.0"

След утихване на емоциите след drupa 2016, много хора в печатната и графичната индустрии са оставени да размишляват какво предстои в следващите няколко години. Една от горещите теми на шоуто - "Индустрия 4.0" или "Печат 4.0", в зависимост от това с кого разговаряте - подчертава необходимостта от решения като iC3D и одобрение на опаковките. 

Накратко, "Индустрия 4.0" е съкращение от оперативна съвместимост и производствена автоматизация, базирани на интернет. Това не е нещо ново – просто поредната фаза на индустриалната революция, която започва с неща като парна машина и в достига до дигитални технологии. Подобно на всички тенденции за ефективност, „Индустрия 4.0“ се задвижва от мотива за печалба и от необходимостта за елиминиране на скъпоструващите ръчни задачи. 

За печата като цяло и по-специално за пазара на опаковки, тези тенденции са били видими още през drupa 2000 (или Seybold 2000). Много хора казваха, че печатното производство може да се превърне в автоматизирана, задвижвана от данни верига за доставки толкова лесно, колкото например линиите за сглобяване на автомобили или бутилирането на напитки. Има дори примери за системи, свързани чрез интернет, които правят свои собствени децентрализирани производствени решения - отличителен пример, характерен за „Индустрия 4.0“. 

За печата обаче пътят към 4.0 е сравнително дълъг. За разлика от други индустрии, в тази има много повече решения, които трябва да бъдат взети от хора, за да се създаде ефективен печатен продукт - дори и със сложни системи за оформление на поръчки като JDF. За отпечатване на потребителски опаковки проблемът е още по-сложен. 

Човешкият фактор

За да се създаде "интелигентна фабрика", което е основната цел на “Индустрия 4.0“, кибер-физичните системи трябва да комуникират помежду си и с хората, вземащи решения, в реално време. Това не е лесна задача при самия печат. Не само, че той е много персонализиран и едно решение не може да служи за всички цели, но също така включва и много различни хора. Всеки човек трябва да взема решения, взаимосвързани с тези на другите, за да превърне намерението на дизайнера или маркетинга в печатна реалност.

Има много аспекти на печата - подобно на масовото персонализиране на директна поща - които са в модела на "интелигентната фабрика". Работата с променливи данни, уеб поръчки, независимо-опериращи мастилено-струйни печатни машини и довършителни операции водят много предприятия по-близо до автоматизирано производството. Въпреки това, когато става дума за по-сложни с интензивно проектиране и дизайн работни потоци, трябва да се намеси човешка ръка.

В търсене на одобрение

Създаването на опаковка за крайния потребител, уви, е далеч по-трудно от публикациите или от рекламния печат. По дефиниция, одобрението на опаковките включва изгледи със сложни повърхности и множество ъгли на изобразяване. Те включват и много повече точки за вземане на решения - от маркетинг и дизайнери до юридически екипи, както и специалисти по производство и материали.

Всичко това изисква система, която може да симулира завършени проекти във виртуални, триизмерни среди, което всъщност прави iC3D. Други аспекти на производството като изработката на пластини, работата на печатните машини и довършителните процеси могат да бъдат взаимосвързани и ръководени от  автоматизирания процес, но одобението на опаковките винаги ще изисква специално внимание от много хора, вземащи решения.

За щастие, iC3D е на път да стане добър участник в света на „Индустрия 4.0“. Докато хората имат нужда да визуализират и одобряват мостри на опаковки, 3D визуализацията ще прави този процес по-ефективен.

Научете повече за IC3D ТУК.

Най-популярни
Последни