Начало | Блог | Kodak NexPress: история на иновациите

Блог

Kodak NexPress: история на иновациите

Kodak NexPress: история на иновациите

С NexPress Kodak създава гъвкава платформа, която може да се подобрява. Тя има две основни ключови функции, които много други печатни машини за цветен дигитален печат нямат – пета секция за довършителни ефекти и разширен формат на листа (до 356 на 914 милиметра). В допълнение на това, режимите на печат на NexPress, които са разработени и допълнени с помощта на информация, събрана от системата Kodak’s Service Data Management System (SDMS), предлагат възможността да се постигнат икономии на консумативи при запазване на качеството необходимо за съответното приложение.

Основни заключения

 • Дизайнът на NexPress е базиран на стандартна физическа конструкция, което позволява на потребителите да се възползват от нови продуктови разработки, пуснати на пазара след първоначалното закупуване на оборудването. Тези подобрения служат за защита на инвестицията на клиента.
 • Възможността да се добави пети цвят или специален ефект, без да се забави печатния процес, е много съществено предимство на платформата NexPress. (все пак съществуват ограничения за някои довършителни ефекти)
 • Лекотата, с която се създават довършителните ефекти, постигани чрез петата секция служи като уникален инструмент за стимулиране на продажбите.
 • Възможността да се работи с разширени формати хартия отваря нови области на приложение за брошури с няколко сгъвки, корици за книги, POS дисплеи (дисплеи в точката на продажба), сгъваеми картонени опаковки, плакати, и други приложения на широкоформатния печат.
 • Данните от SDMS на Kodak предоставят на инженерите във фирмата важна информация, която им позволява да оценят и повишат производствената ефикасност на функции като режимите на печат на NexPress и довършителните ефекти на петата секция.
 • Значителна икономия на консумативи може да бъде постигната чрез внедряване на разработените от Kodak режими на печат. Също така, първоначалните данни сочат, че живота на компонентите, които могат да бъдат сменени от оператор също може да бъде удължен чрез използването на техниката “Economy mode”.

Препоръки

 • Kodak и потребителите с инсталирано оборудване NexPress трябва да се обърнат към общността на дизайнерите и да ги обучат в областта на графичния дизайн за употребата на петата секция за довършителни ефекти и възможностите, които тя дава за използване на нестандартни (дълги) формати хартия.
 • Дизайнерите следва да разгледат възможностите, които им предоставя петата секция чрез довършителните ефекти, а именно възможността да се постигнат ефекти чрез дизайна, които хващат окото, както и опциите за печат на документи с вградени елементи за сигурност.
 • Доставчиците на системи трябва да гледат на възможностите на NexPress за подобрения и за събиране на информация (SDMS), като на модел за бъдещ дизайн и внедряване на системи.
 • Клиентите на NexPress трябва да се възползват от възможностите за икономия на консумативи които “ink optimization” (оптимизация на мастилата), “Economy mode” и “light black” тонер предлагат.

Въведение

NexPress 2100, първата NexPress печатна машина на Kodak, е представена на пазара през 2000 г. Първоначално продуктът е създаден като съвместно начинание с Heidelberg, но Kodak придобива всички активи през 2004 г. Днес разработката на NexPress е изцяло под ръководството на Kodak. Kodak Nexpress играе ключова роля в категорията листови печатни машини за цветен дигитален печат (1-10 милиона цветни отпечатъка). Този сегмент от пазара възлиза на 45 милиарда пълноцветни А4 изображения годишно в световен мащаб. В настоящия анализ, InfoTrends ще проследи как Kodak разширява платформата NexPress по отношение на производителност, формат, довършителни ефекти и режими на печат.

За платформата NexPress SX

Настоящото семейството продукти NexPress, NexPress SX, включва три устройства: NexPress SX3900, NexPress SX3300 и SX2700 (виж Таблица 1). Тези устройства са диференцирани предимно от скорост и натоварване. Всички продукти дават възможност за отпечатване на довършителни ефекти в пета секция, всички поддържат тегло на печатната медия от 60 до 350 gsm (грама на квадратен метър), както и всички поддържат възможността за дълъг лист - 36"/914 мм. Най-високата в своя клас - NexPress SX3900 осигурява скорости на цветен печат до 131 пълноцветни A4 изображения в минута и натоварване от 4.4 милиона A4 изображения на месец. Допълнителните възможности са описани по-подробно в следващите раздели.

Спецификация

SX3900

SX3300

SX2700

Максимална скорост (стандартна конфигурация)

7200 А4 листа на час   120 пълноцветни А4 изображения в минута

6000 А4 листа на час   100 пълноцветни А4 изображения в минута

5000 А4 листа на час   83 пълноцветни А4 изображения в минута

Максимална скорост (с опционално подаване)

7854 А4 листа на час   131 пълноцветни А4 изображения в минута

6545 А4 листа на час   109 пълноцветни А4 изображения в минута

5455 А4 листа на час   91 A4 пълноцветни А4 изображения в минута

Работен режим  (пълноцветни А4 изображения на месец)

4 400 000

3 700 000

3 100 000

 

Надграждане на капацитета над стандартната платформа

Едно от най-иновативните и проницателни решения, взети от екипа за развитие на NexPress, бе продуктовото семейство да се изгради около стандартно шаси, което допуска добавяне на нови функции и възможности. Това означава, че когато се пуснат на пазара хардуерни подобрения и нови функции, съществуващите потребители на NexPress имат възможността да се възползват от тях. Това е вярно за всички  NexPress версии, с изключение на първата – NexPress 2100. Още с представянето на S, SE и наскоро SX платформите, съществуващите потребители имат възможността да преминат към по-високи скорости, по-добри нива на продуктивност и нови възможности, предлагани от петата секция. Нови режими на печат и други функции, базирани на софтуер се разработват непрекъснато и се предлагат на потребителите с последните обновления на софтуера (по настоящем NexPress System 15.2). Решението за изграждане на стандартно шаси по никакъв начин не е уникално сред производителите на печатни машини с голям обем, но Kodak последователно поддържа този принцип на дизайн през годините, и резултатът е, че клиентите на NexPress се възползват от продължаващите иновации.

Добавена стойност чрез възможността за печат на довършителни ефекти

По-голямата част от цветните дигитални печатни машини печатат само в четири цвята, т.е. техните тонери или мастила са в четирите основни цвята: циан, магента, жълто и черно. Това е подходящо за много приложения при кратки тиражи и бързооборотна продукция, но има значителни възможности за добавяне на стойност, които могат да бъдат постигнати чрез добавянето на пети цвят или специален ефект, като тези които Kodak предлага чрез NexPress.

Моделите SX на Kodak NexPress стандартно идват с пета секция за довършителни ефекти. Петата секция и нейните възможности могат чрез приспособяване да бъдат добавени към по-старите модели на NexPress като например към ранните S2100, които са продавани без тази опция. Скоростта на работа на машината обикновено не се забавя поради добавянето на пети цвят или довършителен ефект, с изключение на обемен печат и печат с мастило с метални частици (MICR). Петият цвят може да се подменя за постигане на различен ефект, но потребителя следва да притежава индивидуални тонинг станция и мастилница за всеки отделен вид довършителни ефекти. Процесът по смяната на петия цвят отнема около 10 минути.

Петата секция на NexPress има възможността да произвежда следните довършителни ефекти:

 • Обемен печат
 • Червено флуоресциращо мастило
 • „light black”
 • Прозрачно ( за воден знак и защита на изображения
 • Частичен или пълен лак
 • Мастило с метални частици
 • Дигитално злато

Цветовете за петата секция са налични още в червено, зелено или синьо за разширяване на цветната гама. Kodak са представили още и ефект с перлени частици (сребристо) и флуоресциращо (неоново) розово. Добавянето на определени довършителни операции или цветове към петата секция на NexPress могат да се отразят на производствената скорост на машината като цяло. Два примера за това са печат с мастило с метални частици и обемен печат. Скоростта при обемен печат е 83 пълноцветни A4 изображения в минута вместо максималната скорост на NexPress. При печат с мастило, съдържащо метални частици, максималната скорост е 100 пълноцветни A4 изображения в минута.

InfoTrends разделя възможностите за печат (включително тези, предлагани от Kodak) на шест категории, които са представени по-долу. Петата секция на Kodak предлага възможности във всяка една от тези категории.

Категория

Пример за категорията

Възможности на NexPress

Спот цветове

ярки цветове, смесени цветове (Pantone)

червено, зелено или синьо

Разширяване на цветната гама

червено, зелено, синьо (RGB); оранжево, зелено, виолетово (OGV); светъл циан, светла магента (Lc Lm)

Разширена цветна гама -  4 цвята + червено, зелено или синьо

Специални

металик, бяло, флуоресцентни тонер/мастила

По настоящем: светло сиво, златно, флуоресцентно червено

 

Покритие

Частично или пълно покритие: прозрачен мат, прозрачно, гланц или сатенено покритие

частично прозрачно, пълен гланц

Защита

MICR, UV червено

MICR, флуоресцентно червено

 

Прозрачното покритие на Kodak (което може да бъде приложено като частичен или пълен лак) също може да бъде обработено чрез устройството NexGlosser на Kodak за постигане на пълен гланцов лак. Основното приложение на прозрачния ефект е за постигане на пълен лак, но той осигурява и известна защита срещу надраскване. Инженерите на Kodak работят върху по-устойчиво прозрачно покритие, за да увеличат стойността на този ефект.

Прозрачният ефект е най-популярния ефект за пета секция сред клиентите на NexPress. Много клиенти на печатната машина избират да закупят един или повече допълнителни елементи за петата секция, които да могат да подменят за постигане на съответния допълнителен ефект. По оценка на Kodak, от всички крайни продукти произведени с NexPress, около 10% включват довършителни ефекти, постигнати чрез пета секция.

Ефекти като прозрачно покритие и обемен печат могат да бъдат подсилени чрез употребата на различни модели на фон (напр. специални текстури), които засилват визуалния ефект. Kodak предоставя редица стандартни фонове. Допълнителни дизайни могат да се приложат при необходимост и с тяхна помощ. Начинаещи потребители на ефекта дигитално злато или на други довършителни ефекти за NexPress също могат да извлекат полза от тези фонове. Тъй като възможността да се добави довършителен ефект на петата секция е вградена в устройството, е сравнително лесно да се подготви мостра, за да се покаже как би изглеждал стандартен 4-цветен продукт ако му се добави пети цвят. Това е мощен инструмент за подпомагане на продажбите, който може да се използва, за да се насърчат продажбите на тези ефекти с добавена стойност.

Най-добрият начин да оцените довършителните ефекти на петата секция е да ги видите на живо на някое изложение или да поискате мостра от ГЕД ООД.

Приложни предимства на разширения размер на листа

През последните няколко години усилено се говори за дигитален цветен печат във формат В2. Вярно е също, че увеличаването на формата отваря възможности за приложения, които просто не могат да се съберат на материал за печат с размери 356 х 520 милиметра. Също така съществуват някои потенциални производствени предимства при употребата на по-голям формат. И все пак с цена от над $ 1 милион, тези B2 дигитални печатни машини са извън обсега на много доставчици на печатни услуги. Ами ако вместо да печатате лист формат В2 на дигитална печатна машина, можете да увеличите дължината на листа благодарение на съществуващото оборудване за формат А3+? По същество, точно това е, което Kodak прави с NexPress. От 2011г. Kodak предлага опция за дълъг лист за платформата. Първоначално опцията е представена с дължина от 660 милиметра. По-късно Kodak добавя възможността да се печата на листове с дължина 1000 милиметра на NexPress и предлага чекмеджета за подаване, които могат да работят с по-дълги листа.

Формат

Ширина на Дължина (в милиметри)

Стандартен NexPress формат (най-голям поддържан лист)

356 х 520

Разширен NexPress формат (най-голям поддържан лист)

356 х 1000

Формат В2 (стандартен размер за индустрията

500 х 707

Много крайни продукти, които не могат да се съберат на лист 356 х 520, биха могли да се съберат на лист 356 х 660 (или х 1000) милиметра (например: брошури с две или три сгъвки, папки с джобове, директна поща, плакати, рекламни постери (POS), някои видове знаци. Издателските приложения като обиколните корици са също много важни. По-големият В2 формат има някои предимства за приложения като производство на по-големи опаковки, постери и плакати, но както много потребители на NexPress са разбрали, не е необходимо да закупуваш по-скъпа дигитална печатна машина с формат на печат В2, за да разшириш портфолиото от продукти, които предлагаш.

Получаване на знания от производствените данни, предоставени от потребители на NexPress

Малко известен аспект от NexPress е системата на Kodak Service Data Management System (SDMS). Когато се инсталира NexPress клиента бива запитан дали Kodak може да се свързва към системата, за да събира информация като покритие, консумация на тонер, обем на печат и употреба на пета секция. От Kodak не виждат информация свързана със съдържанието на поръчката, но събират основна информация за поръчките. Сборът от тази информация е SDMS. Kodak съобщава, че около 90% от потребителите са съгласни и разрешават на фирмата да събира информация за производството чрез свързано с интернет софтуерно приложение SDMS. (Десетте процента от клиентите, които избират да не участват са типично такива с класифицирани данни, които имат извънредни изисквания към сигурността на данните.)

Както ще видим, ползите от широкото участие в програмата SDMS са значими. Разполагайки с информация от своите клиенти, инженерите на Kodak научават уроци, които могат да се приложат за повишаване на продуктивността, намаляване разхода на консумативи и цената на поддръжка, както и за оценяване на успеха на довършителните ефекти.

Ink Optimization (Оптимизация на мастилото)

Интересен пример за това как Kodak използва информацията от SDMS се вижда в опцията “ink optimization” (оптимизация на мастилото) в един от последните ъпдейти на NexPress front end софтуера (System 15.2). Опцията “ink optimization” оригинално е създадена, за да предостави по-добра стабилност на цвета. В този смисъл тя е сравнима с опцията UCR/GCR, която се използва при офсетовия печат. Оказва се, обаче, че ценен страничен ефект е значително по-ниския разход на тонер, което от своя страна води до по-ниска себестойност. На базата на информация, извлечена от SDMS, Kodak смята, че опцията “ink optimization” спестява около 15% от разходите за този консуматив. Въпреки че опцията “ink optimization” увеличава обема на използвано черно мастило, тя драстично намалява разхода на циан, магента и жълто.

Economy mode (Икономичен режим)

За да подобри опцията “ink optimization”, Kodak създава нов режим за печат наречен “Economy mode”, който още повече намалява разхода на консумативи. Kodak изчислява, че “Economy mode” използва 25%-31% по-малко тонер от стандартния режим за печат на NexPress. При използването на опцията “ink optimization” не се получава деградация на качеството. За да се получи значима икономия на консумативи чрез “Economy mode”, софтуерът прилага по-агресивен алгоритъм за подмяна на черното. Kodak признава, че това има отражение върху качеството на печат, което означава, че този режим не е подходящ за всички приложения. Все пак, за приложения, при които качеството не е ключов фактор, “Economy mode” води до значителна икономия на консумативи. Едно от предимствата на „Economy mode“ е, че съответства на външния вид и усещането на мастилено-струен принтер, което е важно за печатници, които имат високопроизводително ролно мастилено-струйно оборудване и NexPress. Те могат да решат да ползват “Economy mode” за мостри или препечатки, вместо да настройват и стартират мастиленоструйния принтер за сравнително малък тираж.

Спестяващите мастило възможности на “light black)

Друга интересна информация, която инженерите на Kodak са успели да извлекат от данните в SDMS се отнася до проследяване употребата на “light black” в петата секция. В комбинация с опцията “ink optimization”, Kodak смятат, че употребата на “light black”  може да доведе до значителна икономия на консумативи. Тази комбинация подобрява още възпроизвеждането на изображения, особено при наличието ярки цветове и средни тонове.

Удължаване живота на компонентите, които могат да бъдат сменени от оператор

Съществуват някои индикации, че “Economy mode” удължава живота на компонентите, които могат да бъдат сменени от оператор (Operator Replaceable Components или ORCs). Засега обаче няма събрани достатъчно данни, които да потвърдят това. С времето, обаче, Kodak ще може точно да предвиди какви икономии от такива компоненти могат да се постигнат благодарение на “Economy mode”.

Подобряване качеството на цвета чрез “Smart” RGB

Друга нова опция, която идва стандартно с версията на софтуера NexPress 15.2 е SmartRGB. Smart RGB прилага патентован от Kodak алгоритъм и софтуерни филтри към снимки или обекти тип RGB, за да подобри тоновете на кожата или други деликатни нюанси при запазване на детайла. Тези техники също намаляват зърнеността в тези области, което прави техниката особено приложима при снимки, календари и фото книги. Kodak наблягат на факта, че прилагането на SmartRGB върху изображения има много забележим ефект върху лунички и несъвършенства по кожата, като изглажда тоновете на кожата сякаш изображенията са били автоматично ретуширани. Цветовете и детайлите във фона на изображението остават незасегнати. От Kodak отбелязват, че клиентите са много доволни от първоначалните тестове на опцията SmartRGB.

Опцията се контролира от оператора на NexStation и е приложима само при RGB изображения и обекти. (Опцията не е приложима при предварително цветоразделени CMYK файлове). Опцията може да бъде приложена, когато е необходимо в режими на печат с четири или пет цвята, но не може да бъде приложена в “Economy mode”. SmartRGB увеличава времето, необходимо за растеризиране на файла и следователно трябва да се прилага в случаите, когато ще има най-голям ефект върху крайния продукт.

Мнението на InfoTrends

Възможността за ъпгрейд на платформата NexPress спомага за сигурността на инвестицията на нейните клиенти. Като се имат предвид и възможностите на петата секция и поддръжката на дълги листа, то NexPress открива за печатниците широка гама от приложения, които не са достъпни при използването на много други печатни машини за цветен дигитален печат. Освен това, системата Service Data Management System (SDMS) е постоянно обновяващ се източник на данни за това как се използва платформата NexPress, което позволява на Kodak да прави нововъведения, като разработва нови режими на печат и се възползва от глобалните възможности на платформата.

Най-популярни
Последни