Начало | Блог | Екологични предимства на печата със съвременни безпроцесни пластини

Блог

Екологични предимства на печата със съвременни безпроцесни пластини

Екологични предимства на печата със съвременни безпроцесни пластини

Технологията за директен печат, която използват безпроцесните пластини от последно поколение Kodak Sonora Xtra, им позволява да изключат процеса на проявяване, което прави възможно намаляването на екологичния отпечатък. 

Етапът на проявяване отпада, като слоят фоточувствителна емулсия се премахва от непечатаемите области в процеса на подготовка на печатната машина. С пластините Sonora в почти всички случаи може да се използват същите настройки на печатната машина, мастила, овлажняващи разтвори и офсетови цилиндри (гумени платна). 

Технологията на премахване на фоточувствителния слой на пластината на печатната машина работи с вградени и невградени, конвенционални и системи с непрекъснато овлажняване и натиск, както и с печатни машини с автоматична подготовка и стартиране. Процесът е безпроблемна част от стандартното стартиране на машината.  

 

По-устойчиво и зелено производство с модерните безпроцесни пластини

Устойчивото производство е сред широко обсъжданите теми в много браншове през последните години - включително в полиграфията. Пластините Kodak Sonora Xtra чудесно отговарят на тази тенденция, като изцяло премахват етапа на проявяване. На практика това означава, че няма отпадъци, от използван проявител, генериран по време на процеса - и не само. 

Наред с това, потреблението на вода и енергия по време на проявяването на пластината  и използваните химикали в печата са значително намалени.  С модерните безпроцесни пластини се оптимизира използването на разтворите за овлажняване и се достига по-бързо точният мастилено-воден баланс. 

Оттам идва и намаляването на вариациите в печата, а времето за съхнене на мастилото намалява. Не бива да се пропуска, че отпадането на самата проявителна машина е голяма стъпка напред, като отпадат нуждата от сервизна поддръжка, почистване, рециклиране на отработената химия. Освен това, се освобождава мястото на машината. 

Безпроцесните пластини на Kodak от последно поколение са отличен пример за устойчив консуматив за предпечата. Производителят Kodak се стреми не само продуктите да се движат в посока по-зелено производство, но и да упражнява контрол върху условията на производство. 

 

Как се осъществява преминаването към по-зелено производство

Безпроцесни пластини на Kodak могат да изиграят значителна роля, ако искате печатницата да се включи в тенденцията за устойчиво производство. С тях:

  • Спестявате вода;
  • Намалявате използваната електроенергия;
  • Елиминирате химията за проявяване; 

Пластините Sonora Xtra могат да се поставят директно на печатната машина след експонация, като не се преминава през стъпката на проявяване. С това отпада както стъпката на проявяване, така и отпадъците и комуналните разходи, свързани с нея. 

Наред с това, освобождавате място и елиминирате вариациите в качеството, възникващи вследствие на проявяването, като си спестявате време и пари при работата с печатната машина. 

 

Основен принцип на безпроцесната технология, който подпомага и екологичното производство

По време на стартиране на печатната машина, действието на овлажняващия разтвор подготвя слоя на непечатаемите полета върху пластината да бъде физически премахнат чрез полепване и разрушаване от попадналото мастило върху пластината. Това дава възможност за успешен трансфер на емулсията от пластината към гуменото платно, след което емулсията се предава на хартията за печат. В почти всички случаи това се случва в рамките на първите няколко листа или копия на вестници (предвидени като макулатури при подготовката) за тиража. Разбира се, съществуват и редица техники за качество, ефективност и спестявания при използване на съвременни безпроцесни пластини за максимален ефект върху цялостното производство. 

 

Има ли разлика между “process free” и “chemistry free” пластините? 

Звучи, сякаш и двете могат да ви освободят от химията? Всъщност не е точно така. 

„Chemistry free“ пластините все пак частично използват химия и оборудване за проявяване (в секцията за почистване). Те опростяват етапа на обработка и в екологично отношение могат да имат предимства пред пластини с проявяване. Но те не премахват напълно стъпките, химията и оборудването за проявяване. 

Само пластините без проявяване предлагат екологични, а наред с тях и икономически предимства за ефективност и високо качество на пластините поради премахване на етапа на проявяване.

 

Негативното влияние върху околната среда намалява, а заедно с тя отпадат и разходи

Освен вече споменатите предимства, налице са и други ползи, които можете да получите с модерните безпроцесни пластини: 

  • Намалени разходи и значителни спестявания - не само отпада стъпка от процеса, а следващите стъпки от процеса на печат стават по-бързи и се оптимизират. 
  • Превръщате се в лидер в опазването на околната среда -  с разширяващата се тенденция за повишено внимание към околната среда, безпроцесните пластини Kodak Sonora Xtra позволяват значително подобрение на отпечатъка, който печатницата оставя върху природните ресурси. 

Вижте още за Термалните безпроцесни пластини за офсетов печат.

Най-популярни
Последни