Начало | Блог | Дигитален печат: Какво ще ни предложи бъдещето?

Блог

Дигитален печат: Какво ще ни предложи бъдещето?

Дигитален печат: Какво ще ни предложи бъдещето?

Все повече компании, специализирани в офсетовия печат, започват да адаптират бизнеса си към дигиталната печатна технология. Тези, които все още не го правят, започват да си задават въпроса дали все пак не трябва да направят това поне за някои специфични поръчки. Бъдещето на дигиталния печат изглежда достa светло според глобално проучване на Smithers Pira.

 

188 млрд. долара за 2018 г.

Smithers Pira вярва, че пазарът на дигиталнен печат ще достигне впечатляващите 188 млрд. долара през 2018 г., което представлява почти половината от офсетовия сектор. Това означава, че като стойност делът на дигиталният печат на офсетовия пазар ще бъде близо 50%. Огромна разлика, в сравнение с 2008 г., когато делът на дигиталния печат е бил по-малко от 18.5%.

Обем или стойност

Когато говорим за обем, дигиталните решения срещат известни трудности при съревнованието си с офсета. Въпреки че очакванията са обемът на офсетното производство да намелее с 10.2% в периода 2008 – 2018 г., а дигиталното да нарастне с 68.1%, дигиталният дял в офсетния обем е все още малък в сравнение с делът му като стойност. Според Smithers Pira, това се дължи на стойността на самите дигитални машини, които са значително по-скъпи от офсетовите.

Хиляда копия A4*

В случай, че се чудите колко ще ви струват 1000 дигитални копия А4 през 2018 г., от Smithers Pira ще ви отговорят веднага. Ще ви струва средно 119.53 долара, докато същото количество офсетни копия ще ви струва 10.16 долара. В сравнение с 2008 г., когато бихте платили 11.43 долара за офсетов печат и 92.48 долара за същия брой копия дигитален печат.

Дигиталния печат става все по-рентабилен

Благодарение на постоянни иновации, с всеки изминал ден дигиталният печат става все по-рентабилен. Много офсетови печатници инвестират в поне една дигитална печатна машина или принтер, за да подобрят производителността си и намалят себестойността на единица продукция. В заключение, Smithers Pira предвижда постоянен растеж на дигиталния печат през следващите няколко години.

 

*Сумите, посочени в материала, са примерни и препоръчваме всяка печатница да прави това сравнение на база собствените си производствени мощности и обем поръчки.

Най-популярни
Последни