Начало | Блог | Как да изберем RIP за широкоформатен печат

Блог

Как да изберем RIP за широкоформатен печат

Как да изберем RIP за широкоформатен печат

Какво е RIP?

Какво е RIP 

Абревиатурата RIP идва от съчетанието Raster Image Processor.
RIP софтуера е подобен на драйвера на принтера, но с много повече възможности за контрол и опции за печат.
RIP-а е проектиран да се справя с много файлове наведнъж, с различни файлови формати и обеми без това да е за сметка на печатните възможности на машината. RIP софтуера ефективно обработва Вашите файлове, бързо и постоянно, което дава като резултат по-кратки времена за печат и по-малко чакане от страна на клиента.
Опитвали ли сте се някога да пуснете за печат файл с големина над 300MB?
През обикновения принт драйвер това може да е един много тромав и изяждащ доста време процес. Използвайки посветена за целта програма, подобна задача би се превърнала в една рутинна задача, която Ви позволява да продължите Вашата работа по други проекти, докато RIP-а се грижи за обработката за печат на изображението, което сте задали.
Освен това – имате възможността да обработвате множества от изображения по едно и също време. RIP софтуера запазва всичката обработена информация от отпечатания файл, което превръща задачата по препечатването в просто един клик на мишката.
Повечето RIP програми включват в себе си модул по изготвянето на потребителски ICC профили, така че да нямате нужда от допълнителни програми, за да създадете Ваш ICC профил. (Все пак ще имате нужда от един спектрофотометър)

Нуждая ли се от RIP софтуер?

Широкоформатен принтер 

Нужно е да разбираме какво е RIP, какво прави, и как може да добави стойност към нашия настоящ или бъдещ работен поток в областта на широкоформатния печат.

Почти всеки производител на печатни машини е чувал, че RIP софтуера прави целия процес по-лесен и по-ефективен.
Ще направи ли RIP софтуера цветовете на Вашите отпечатъци по-ярки и с по-добро качество на изображението? Наистина ли е необходимо да използвате услугите на RIP софтуер, за да експлоатирате Вашия широкоформатен принтер? Не можете ли да постигнете същите резултати просто като използвате наличния драйвер в операционната система?

Целта на тази статия е да обясни какво е RIP, какво прави, какви са неоспоримите ползи при неговата употреба и най-вече да отговори на въпроса „Нуждая ли се от RIP софтуер?“

И така, нуждая ли се от RIP?

Все още не сте сигурни дали имате нужда от него? Ето няколко въпроса, които могат да помогнат в търсенето на отговора:

Вие …

 • Имате 2 или повече принтера?
 • Искате да създавате ваши ICC профили?
 • Имате нужда от опростяване на Вашия работен поток?
 • Имате повече от един оператор, който обслужва машините Ви?
 • Имате нужда да увеличите ефективността на използваната медия за печат?
 • Печатате много копия от едно и също изображение или разнородни, но много на брой файлове?
 • Налага Ви се да препечатвате изображения, които сте печатали преди време и искате цветово да си отговарят?
 • Имате нужда да увеличите производителността на Вашата фирма?

Ако сте отговорили с „Да“ на който и да е от въпросите, значи е време сериозно да си помислите за RIP софтуер.

Работен поток

Както споменахме по-рано, RIP софтуера позволява да обработваме и да отпечатваме много файлове наведнъж. Имайки тази възможност в ръцете си, лесно и чувствително може да се подобри ефективността на целия процес.
Представете си, че имате задача за печат, обработвате друг файл и се подготвяте за още идващи поръчки малко по-късно през деня – всичко това може да се случи в едно и също време!
RIP софтуера Ви дава пълен контрол над управлението и манипулациите с Вашите файлове – от мащабиране, въртене, цветови корекции и профилиране до широка гама от печатни медии, множество копия от един файл, режими на влагане и много други.
Повечето RIP решения обработват целия файл и след това го изпращат към принтера за печат, което значи, че има една работна постоянност, без забавяния.
Това е така, защото RIP-a започва да буферира данни само когато всичките данни са обработени, вместо да обработва/буферира/печата в един и същи момент (както се случва в обикновените принт драйвери).

Времето е важно 

А когато става дума за много големи файлове за печат, обработвайки ги цялостно преди да ги изпрати към принтера, RIP-а подсигурява възможно най-високата скорост на печат, която е постижима от конкретното устройство (това се определя от комбинацията профил на медия/печатен режим/скорост на конкретната машина).
Имайки всички тези възможности, ще усетите как Вашите печатни възможности достигат до ново ниво, в същото време имайки пълен контрол над това какво и как искате да се случва с Вашия печатен работен поток.

Влагане/Монтажи

Монтажи 

Искало ли Ви се е да увеличите ефективността на използваната печатна медия? И, ако е възможно, да намалите тази част, която остава неизползвана? Да комбинирате различни файлове и да ги отпечатате наведнъж? RIP софтуера прави всичко това възможно с опцията „влагане“. Влагането ви позволява да комбинирате множество различни файлове в една печатна задача.
Тази опция работи по подобие на командата “canvas size” във Photoshop – RIP-a знае на каква медия ще печатате, вие слагате всички файлове, които искате да отпечатате на конкретната медия, а софтуера има грижата да ги разположи така, че да използвате най-оптимално печатната медия.
С други думи: да приемем, че широчината на печатната ви медия е 1 m и имате за печат 3 файла, всеки в размер 20 х 25 cm. RIP софтуера ще завърти за вас всеки един от файловете така, че да са разположени по дългата им страна и по този начин да се използва само 20 cm от печатната медия. Ако не сте съгласни с решенията на софтуера, винаги може да вземете нещата в свои ръце и да пренаредите файловете така, както вие имате нужда.

Множество принтери

Множество широкоформатни принтери 

Имате няколко широкоформатни принтера, а само една работна станция? Никакъв проблем – можете да управлявате множество от принтери само от един компютър, без това да е за сметка на занижена производителност на системата. Можете паралелно да подготвяте/печатате файлове за всяка една от вашите печатни машини и по този начин да сте в пъти по-производителни.
RIP софтуера ви дава възможността да калибрирате и да профилирате всеки един принтер така, че винаги да сте в състояние да извличате точни и постоянни цветове, независимо от машината и от използваната печатна технология – солвент, еко-солвент, латексни или UV мастила.
Това е особено полезно, когато имате два или повече принтера, които печатат върху една и съща медия, защото вместо да имате принтер посветен на определен тип задача, така може да разпределите задачите между машините и да постигнете оптимален баланс на натоварването и максимална ефективност на вашето производство.

Управление на цвета

RIP софтуерите могат драстично да променят вашия работен поток, що се отнася до задачите, свързани с управлението на цвета. Заедно с линеаризацията, повечето RIP програми ви дават възможността да създадете собствен ICC профил (напр. ONYX), без да се налага да закупувате отделен софтуер за тази цел.

Управление на цвета 

Повечето стандартни принт драйвери ограничават избора от медии само до тези, които са вече вградени в самия драйвер. Те ви предлагат много ограничен контрол върху настройката на намастиляването (максималното количество мастило, което конкретна печатна медия може да задържи върху себе си, преди капката да се разтече) и невъзможност за линеаризация на машината към различни печатни медии.
С помощта на RIP вие създавате типа медия и, веднъж запазена в софтуера, след това я ползвате многократно посочвайки само името на медията, която сте създали – удобство, което няма как да не оцените, особено, ако работния ви поток включва два или повече широкоформатни принтера. Само ще трябва да копирате файловете с профилите на медиите, които са ви нужни.

RIP софтуерите – под чертата

В крайна сметка – защо на практика ни е нужен такъв софтуер?
Защото той:

 • ни спестява време/пари
 • ни спестява време/пари при повтарящи се операции с файлове – монтажи, марки за капси, сгъване, рязане и т.н.
 • ни дава консистентни резултати при различните типове задачи, което кара нашите клиенти да се чувстват по-спокойни и сигурни в крайния продукт. Което пък покачва доверието във Вас и Вашата фирма и в крайна сметка Ви носи повече поръчки/пари.
 • Ви позволява да се отърсите от ангажиментите по рутинните операции по един файл преди печат, за да можете да насочите Вашето внимание за по-творческите задачи.

Всяка спестена минута, която един RIP софтуер може да Ви осигури, може да я прибавите към следващата поръчка и така, в края на работния ден, Вие всъщност ще сте успели да приключите успешно повече поръчки, да произведете повече продукция и то без да увеличавате бройката на хората, заети в производството или да увеличавате нужното време за производството на същата.

Най-популярни
Последни

Свързани продукти