Начало | Блог | Великденски неволи - обичая научи, от козунака не кради!

Блог

Великденски неволи - обичая научи, от козунака не кради!

Великденски неволи - обичая научи, от козунака не кради!

Екипът на ГЕД ви кани на пътешествие във времето към традициите и старите техники за боядисване на яйца

От къде тръгва традицията за Великденските яйца

Много са легендите, свързани с възникването на традицията за боядисване на яйца за Великден. Както при други народни обичаи няма сигурен източник от къде точно се е зародила. Тъй като празникът Възкресение е Християнски, много хора смятат, че и традицията на боядисаните яйца е просто част от религиозните обреди. Истината обаче е, че подобни традиции са съществували далеч във времето, още преди Христа. 

Още от дълбока древност яйцата са символ на раждането и новия живот и присъстват в много ритуали. Не случайно, те са свързвани с езическото отбелязване на настъпващата пролет. Пролетта е сезонът, в който природата се пробужда и вдъхва нов живот на земята, след като е била застинала под студа на зимата. В езическите традиции яйцата са били багрени и декорирани в честване на тези пролетни празници и оцветените яйца са били подарявани на близки.

Според някои източници, символиката на прераждането в природата се е сляла с идеята за възкръсването на Исус Христос, която носи Великден като празник. Така християните също са започнали да боядисват яйца. Според други легенди, традицията за боядисването на яйцата идва от Дева Мария, майката на Исус. Тя е присъствала на неговото разпятие като е носела със себе си кошница с провизии за страдащите, в която имало яйца. В една от версиите на легендата, докато Исус бил разпнат на кръста и Дева Мария плачела за него, кръв от раните му е капнала върху яйцата и ги е обагрила в алено червено.

Без значение какви точно са корените на този обичай, боядисаните яйца присъстват неминуемо на всяка Великденска трапеза в България.

 

За боите - багрене с естествени бои

Традиционно боядисаните Великденски яйца са много различни в различните краища на България. Те изглеждат по един начин в Шопско и по съвсем различен начин в Родопите, например. Tехниките, които хората ползват за направата им, също са разнообразни, в зависимост от етнографската традиция на конкретното място. В някои региони се използва пчелен восък за изписване на фигури, в други - черно мастило (въглен) и яйцата се рисуват филигранно (очертава се форма с помощта на черното мастило, чиято вътрешност се запълва с различни цветове). Флорални мотиви също присъстват в традиционните методи. Те се получават, като в процеса на боядисване се добавят живи растения, листа или цветове.

 

В модерните времена също се обръщаме назад към старите традиционни методи за боядисване. Едни избират натуралните багри, защото са безвредни и така се грижат и опазват природата. Други, защото искат да експериментират и да тестват творческото и креативното си мислене, пробвайки нещо ново. А трети просто защото да си “еко” е модерно. Без значение каква е причината да се спрете на естествени бои, предлагаме няколко варианта за природни багрила, които може лесно да намерите:

Куркума - за жълто до оранжево
Брош - за червено
Арония - за лилаво
Люспи стар кромид лук - за охра
Коприва - за зелено
Цвекло - за розово

Нашите изпитани предложения са Куркума, Арония и Брош

  • За боядисване с Куркума са необходими 2 пълни чаени лъжички куркума на прах, 1 с.л. Оцет и 1 ч.л. Сол. Всички съставки се смесват в чаена чаша и се заливат с гореща вода. Яйцата се потапят в отварата.
  • За боядисване с Арония са необходими 2 пълни чаени лъжици арония на прах, които се заливат с гореща вода поставени в чаша. Потопете яйцата в отварата. Разбърквайте често, за да се получи равномерен цвят, тъй като парченцата от обвивката оцветяват по силно. Друг вариант е да поставите аронията във вряща вода и да я варите за около 5-10 минути. След това можете да прецедите отварата и да накиснете яйцата, като ги проверявате по-рядко.
  • За боядисване с Брош са необходими 1 с.л. корени от брош, които се заливат с 1 литър вода. Добавяме и яйцата и ги слагаме да се сварят на котлона. Варим 15 мин. и оставяме яйцата да престоят до желания цвят - розов до червен, 15-60 мин.

Наситеността на цвета зависи от времето на престояване. 15 минути са достатъчни за блед цвят. Ако искате да постигнете по-тъмно оранжево, лилаво или червено, можете да ги оставите за 30 минути. Наблюдавайте яйцата и ги извадете от отварата тогава, когато цветът ви харесва.

В по-големи количества вода, естествените багрила се сваряват за около 30 минути, като се добавят 2 с. л. сол и 2 с. л. Смесите се охлаждат леко и в тях се потапят яйцата. За по-наситени цветове можете да ги оставите и по-дълго от 30 минути. Дори 2-3 часа са приемливи ако искате да постигнете по-тъмни нюанси. Препоръчваме при всеки вариант да наблюдавате всички яйца до постигане на желания цвят.

Ако решите да комбинирате естествените бои и яйца, рисувани с восък, имайте предвид, че ако боята е твърде гореща, ще смъкне восъка от яйцата. Затова, след варенето оставете боите да се охладят, преди да потопите яйцата. След като сте получили желания цвят, яйцата се изваждат, подсушават и внимателно се отстранява излишния восък. За блясък всяко яйце се полира с олио.

За магията на рисуването с восък

Изписването на яйца с восък е като писането на буквички в първи клас - първите често са доста разкривени и понякога несполучливи, но после красивите форми започват да се получават. Изисква се търпение и отначало е доста бавно, но с практика ще се учудите колко лесно е всъщност. Техниката се извършва с помощта на специален дървен инструмент с метален писец.

Яйцата се сваряват и се оставят да поизстинат и изсъхнат. Най-добре се рисува върху топло яйце, но в никакъв случай горещо, понеже восъкът не може да засъхне по черупката. Задължително е също яйцата да са сухи, така че може да ги подсушите от водата с кърпа и да ги оставите леко да се охладят. Разтопете восъка на свещ и с помощта на дървена писалка започнете да чертаете различни фигурки. Когато приключите с изписването, оставете рисунките с восък да стегнат добре.

Междувременно си подгответе боите. Можете да използвате както предложението ни за естествени багрила, така и съвременни бои. Цветовете на боите и на восъка може да се съчетават в различни комбинации за още по-пъстри яйца. Много важно условие за успех е да използвате истински пчелен восък, а не парафин, иначе има опасност рисунките да не се получат, а и няма да е спазена традицията.

И все пак едно е сигурно, ще последва голяма цапаница. За много семейства Великден е свързан с велико фамилно оцапване с всевъзможни цветове и много забавление. Затова запретвайте ръкави и се потопете в атмосферата на празника.

Съвети, събрани от личния опит на нашия екип

1. Пригответе се предварително
Купете си всички необходими материали и достатъчно количество яйца (имайте предвид, че няколко може и да станат на омлет). Разтопете си восъка в удобно съдче, подгответе писалката, материали за почистване (те са неизменна част от всяко боядисване). Ако оставите всичко за деня и момента на самото боядисване може да ви омръзне твърде бързо, тъй като самата подготовка също изисква доста време.

2. За съвсем начинаещи - пробвайте с малко количество
При рисуването с восък, стартирайте с не повече от 10 - 15 яйца (Тъй като в началото се изписват доста бавно, докато добиете тренинг има опасност до 10-тото да сте се уморили). За нетренирана ръка използвайте лесни символи - повече точки и по-малко завъртяни елементи, защото трудно ще постигнете симетрия. Лесен мотив за цветенце е съставен от 5 точки за листенца и една по малка в центъра за тичинки. При начинаещите рискът от счупване на яйца или значително омазване присъства неизменно.

3. Бета тест или генерална репетиция
Може да си направите генерална репетиция и на несварени яйца, за да ви свикне ръката с овала на черупката и да имате идея как става накрая. Оставете няколко несварени яйца на стайна температура и после ги изпишете. Ако сте използвали само пчелен восък, без бои, можете да ги приберете обратно в хладилника и ги ползвате по-късно за готвене. (Внимавайте, рискът някое от тези яйца да се счупи и да си направите маска на лицето без реално да желаете, съществува и тук.)

4. Помагайте си с хартиени шаблони
Нарисувайте на лист хартия какво си представяте и искате да нанесете върху яйцето. По този начин ще имате идеята за цялостното изображение, което ще се получи накрая. Разбира се, импровизациите са хубаво нещо и винаги може директно да изписвате по черупките, но така рискувате понякога да се разочаровате от крайния резултат. (От личен опит, дори е силно вероятно да се случи поне веднъж). Може да си изрежете от хартия шаблон, например сърчице или цвете, да го прилепите нежно с вода към яйцето и да го очертаете с точки или тънки линии. Хитро нали ;) Така ще ви е по-лесно и все пак ще запазите симетрията.

5. Когато няма Ctrl + Alt + Delete опция
Ако все пак много нацапате рисунките с восък, все още има надежда за яйцата.
Пчелният восък се маха, като яйцето леко се нагрее на пламъка на свещ. Когато започне да се разтопява, може да го попиете със салфетка. Имайте предвид обаче, че така ще премахнете частично и боята (ако вече сте потапяли в боя яйцето). Препоръчваме работата с по-тъмен восък, за да виждате къде има нужда от поправка преди да потопите яйцето в боя.

6. Бонус: Тайната техника за варене на яйцата на баба
Извадете ги предварително от хладилника и ги оставете достатъчно време, да достигнат стайна температура. На дъното на тенджерка сложете малка хавлиена кърпа или друг мек плат и наредете яйцата отгоре. Никога не слагайте повече от 1 ред на варене. Прибавете към водата поне 1 с.л. сол или направо изсипете солницата на баба. Така или иначе и тя няма да види, и вие няма да изядете яйцата небелени, за да ви е твърде солено. Солта ще заздрави черупките и ще ги предпази от напукване. Включете котлона на средна или дори ниска степен (и все пак се помолете на Великденския заек или на някое друго чудато същество, яйцата в тенджерата да останат здрави. Като заврат, изключете котлона и засичайте 15 мин., после ги махнете от котлона. Колкото по-бавно стават, толкова по-добре.

С восък или без, най-важно при боядисването на яйца си остава забавлението. Така че събирайте семейства, приятели, колеги и се впускайте в цветна творческа забава! Пък и бабата, с откраднатата солница, казва, че който се нацапа най-много и стане най-румен, ще е най-здрав и щастлив през цялата година ;)

Весел Великден!
От екипа на ГЕД

Най-популярни
Последни