Начало | Блог | Офсетови пластини от съвременно поколение

Блог

Офсетови пластини от съвременно поколение

Офсетови пластини от съвременно поколение

Последният технологичен напредък около безпроцесните пластини може да ви даде възможност да повишите рентабилността си, като преминете към новата SONORA X Process Free Plate

 

В основата на всяко производство е търсенето на възможности за намаляване на разходите, оптимизация на процесите, повишаване на ефективността и поемане на повече поръчки, като същевременно качеството остава същото или дори по-добро. Добър пример за такава възможност са безпроцесните пластини. Те премахват етапа на проявяване, а с това и всички разходи и променливост, свързани с него. Икономическите и финансовите ползи са значителни, а и едва ли някой може да се похвали, че предпочита и харесва неудобствата от химията и обработката на плаки.

С новата технология на безпроцесни пластини SONORA X много от печатниците могат да се възползват от преимуществата, които те предлагат. Ето защо с настоящата статия  искаме да ви информираме какво безпроцесната технология може да предостави на вашия бизнес.

За да започнете процеса по елиминиране на проявяването, вижте някои от най-често срещаните въпроси, които печатниците задават за пластините SONORA X.

 


Кои са основните ползи, които безпроцесната пластина ще даде на моя бизнес?

SONORA X предоставя:

  • Икономически ползи. Можете да елиминирате разходите за обработка, включително химия и да намалите значително изхвърляните отпадъци, използваната енергия, вода, както и поддръжката на проявителя. Също така се премахват разходите за променливост, появяващи се от обработката, включително време за престой в печатната машина, отпадъчна хартия и мастило и преработка на плаки.
  • Предимства за ефективност и качество. Предпечатните операции стават по-рационализирани и ефективни с премахването на стъпката на проявяване. А пластините, които отиват за печат, са по-последователни, когато вече не съществува променливост. Освен това, поради повишената стабилност на безпроцесните пластини, в сравнение с плаките с проявяване, много печатници отчитат по-последователни и точни цветове в крайния печат.
  • Ползи за околната среда. Ще можете да елиминирате химическата обработка от проявяването, включително съхраняването и изхвърлянето на отпадък, както и да намалите потреблението на вода и енергия. Можете също така да представитетези екологични ползи на клиенти, които търсят по-устойчиви доставчици.

 


Безпроцесни пластини - Какво? Защо? Как?

 

Какво е по-специално за пластините SONORA X в сравнение с други безпроцесни пластини?

Новият пробив в технологията направи пластините SONORA X съпоставими с повечето пластини с проявяване без изпичане производителността. Те предлагат дълги тиражи на печат, бързи скорости на експонация, отлични възможности за разделителна способност, добра устойчивост от надраскване и UV възможности. Сега до 80% от офсетовите печатници, включително големите търговски печатници, висококачествените печатници, големите ролни heatset печатници, печатници за книги, печатници за офсетови опаковки, печатници за вестници и печатници, използващи UV или ниско енергийни UV, ще могат да се възползват от безпроцесната технология и да отстранят процеса на проявяване.

 

 

Как се различават “process free” от “chemistry free” пластините? Не се ли освобождават и двете от химията?

Всъщност „chemistry free“ плаките все още частично използват химия и оборудване за проявяване (в секцията за почистване). "Chemistry free" опростяват етапа на обработка и могат да имат предимства пред пластини с проявяване, но те не премахват напълно стъпките, химията и оборудването за проявяване. Само “process free” предлагат икономически, екологични и предимства за ефективност и качество на пластините, свързани с премахване етапа на проявяване.

 

Ще трябва ли да си купя някакво ново оборудване, като например нов CTP експонатор?

Пластините SONORA X са пригодени да работят с всички KODAK експонатори и различни други марки CTP устройства. Те осигуряват максимална пропускателна способност на всички, с изключение на най-бързите експонатори и работят както с ръчни, така и с напълно автоматизирани CTP системи, така че да могат да се справят с бърза производствена среда.

 

Каква е максималната линеатура, която може да се постигне със SONORA? Също така, мога ли да използвам безпроцесните пластини за експонация на стохастичен растер?

Плаките SONORA X са с капацитет от 1 до 99% при 200 lpi с възможност до 450 lpi, в зависимост от възможностите на устройството за експонация. Постоянният и траен характер на покритието на SONORA е специално конструиран да се справя с прецизността на експонация с висока резолюция и може да се изобрази 20-микронен стохастичен растер, в зависимост от алгоритмите за експонация и устройството. За оптимална FM работа се препоръчва Kodak STACCATO растеризация на устройства с Kodak SQUARESPOT технология за експонация.

 

Има ли опасност от надраскване?

Като цяло за всички пластини има известна опасност от надраскване. За да се избегне, е важно да се следват добрите практики за използване на пластини. Пластините SONORA X са проектирани да издържат на степен на надраскване, сходна, а понякога и по-висока от повечето плаки с проявяване.

 

Кои са основните предимства, които ще видя в печата, когато премина на SONORA X?

  • Качеството на пластините, излизащи от предпечатната подготовка, става по-последователно, премахвайки променливостта от проявяването.
  • Разходите ви могат да намалеят, поради по-краткия процес на подготовка на пластините.
  • Поради повишената стабилност на безпроцесните пластини могат да се наблюдават по-последователни и точни цветове в крайния печат.

 

Съвместими ли са пластините на SONORA с листови печатни машини и с ролни печатни машини? А при UV печат?

Да. Те работят както с листови, така и с ролни печатни машини. SONORA X са подготвени да работят до 400 000 отпечатъка за ролна heatset и до 200 000 за листови машини. Освен това те могат да достигнат до 75 000 импресии за UV приложения (включително конвенционални UV, нискоенергийни UV и LED UV).

 

Ще трябва ли да сменя някой от другите материали, с които работя?

Безпроцесните пластини SONORA са съвместими с широк набор от мастила, решения за преливки, печатни медии и химикали.

 

Вижте Добри практики за постигане на максимално качество и ефективност с безпроцесните пластини

Най-популярни
Последни