Начало | Блог | Машините на италианския производител Uteco, избор на много от печелившите печатници

Блог

Машините на италианския производител Uteco, избор на много от печелившите печатници

Машините на италианския производител Uteco, избор на много от печелившите печатници

Огромен избор от стандартни машини за къси и дълги тиражи, възможност за специализирани решения и високо качество са само част от термините, с които можем да опишем машините на Uteco.

Представете си двама човека, седнали на една маса в малка уютна бирария, подобна на Фенерите в София. Единият е от българска печатница на гъвкави опаковки, другият също е от печатница за гъвкави опаковки, но от чужбина, да речем Германия, понеже разказът се развива в немска бирария. 

Ако постоите и ги послушате малко, можете лесно да се заблудите, че си говорят за едно и също и имат еднакви проблеми - тиражите стават все по-къси, продуктите все по-сложни, материалите все по-нестандартни, а клиентите искат все по-добро и по-добро качество и се въоръжават с лупи, микроскопи и всякакви други прибори и дори се опитват да ги използват - къде с разбиране, къде не точно.... И двамата си кимат одобрително, дори с лека тъга в очите и си мислят, че разбират болката на другия.

Реално обаче, тези двама представители на флексо печатния бранш имат съвсем различни проблеми, въпреки че използват  едни и същи термини и названия.

 • В чужбина тиражите стават все по-къси, а в България са супер къси по определение. Логиката е проста, в крайна сметка, печатаме опаковки за продукти - малък пазар, значи малко потребление и производство на продукти, а от там и малко опаковки. Съответно тиражите са супер къси и често за настройка на машината може да отиде повече метриал, отколкото е необходим за реалната поръчка на даден клиент.
 • Когато в голямото “добро утро” говорят за това, че опаковките стават все по-разнообразни, те имат предвид, че получават повече поръчки за същия вид опаковки, които печатат до момента. Поради ниския обем в България ни се налага да печатаме на една и съща машина истинско разнообразие - всякакви опаковки, на различни материали, с различно качество и различни технически изисквания.
 • По определение в България не можем да се профилираме, заради изброените по-горе причини. Една печатница в чужбина например, може да печата много неща, но има голям шанс от всеки тип да има достатъчен обем, за да натовари дори една цяла машина.
 • Материалите наистина стават по-сложни и постоянно се променят - биоразградими, с нови съставки, с нов тип лепило, с нов тип покритие, PE върху PE, защото така е решил някой, някъде си и какво ли още не. Дребните разлики са, че преди, както и сега, до България не стига първокачественият материал от всяко ново нещо. Просто ние нямаме обем, за да можем да натоварим едно производство с нашите поръчки, пък и често цената не е подходяща.

На пръв поглед еднакви, но не съвсем. Съществуват още много, много примери как зад външно един и същи проблем, се крият съвсем различни реални казуси. 

Много голяма част от производителите на машини за флексо печат създават своите продукти като стандартни конфигурации, които да отговорят на тенденциите, но тези, наложени от големите пазари. 

Ако в България изискванията на пазара са специфични, защо купуваме стандартни машини?

И тук, дами и господа, вдигаме завесата и на сцената излиза италианският производител на машини за флексо печат Uteco. 

 

Уникална комбинация от стандартно портфолио и възможности за създаване на специални решения

Uteco е една от фирмите, които имат наистина голямо портфолио както от различни модели печатни машини, така и от стандартни конфигурации. Можете бързо и лесно да изберете точната машина за вашите нужди спрямо броя цветове, ширината на печат,  стъпката на печат и т.н.

 

uteco-printing-machine-3.jpg

 

В същото време една от най-силните страни на Утеко е, че проектират, създават и сглобяват машините си изцяло в Италия. Това им дава възможност да правят специални решения спрямо вашите нужди. Искате печатната група да е отляво или отдясно? - Готово. Искате подаването и извеждането да са от една и съща страна? - Няма проблем. Искате автоматизация на процесите, пълен контрол на качеството, специфично покритие на дадени елементи? - Да, да и да. Нестандартни ширини или стъпки на печат? - Дори няма нужда да питате, може да стане без проблем.

И наистина, почти всичко може да се създаде и проектира, така че да пасне точно на профила на поръчките ви. Ако не можете да постигнете стандартизация на поръчките ви, можете да създадете машина, която е напълно пригодена за тях и пак да се радвате на спестените разходи и подобрената ефективност от оползотворяване на размерите. 

Благодарение на тази своя философия, както и на редица предимства на машините, Uteco е един от най-големите производители на флексопечатни машини в света. Във всеки един момент във фабриката има близо 50 машини, които се сглобяват по поръчки на клиенти. Имат цели четири отделни производства и повече от 20,000 метра площ.

 

Какво прави машините на Утеко едни от най-добрите на пазара?

Тук можем да изпишем цяла книга и пак със сигурност няма да съберем всички предимства, умни инженерни решения и доказани във времето системи, които правят Uteco доставчика, който със сигурност искате да сложите на масата за преговори, когато купувате нова машина за флексо печат.

 1. Задвижване на машината без зъбни колела (gearless) - всички актуални модели машини на Uteco не използват зъбни колела или стъпкови мотори за задвижване на машината, защото те носят своите ограничения. Ами ако искате по-малка стъпка, отколкото ви дават възможност зъбните колела? Затова Uteco използва само последно поколение мотори, с които можете да настройвате с абсолютна точност скоростта, позиционирането и синхронизацията на машината.
 2. Директно задвижване на централния цилиндър и мастилените валове (direct drive) - едно уникално патентовано решение на Uteco, за което други производители плащат лиценз на фирмата. Централният цилиндър и мастилените валове се задвижват директно от двигателя на машината, без ремъци, предавки и други подобни системи. Това е едно от решенията, които имат най-голям ефект върху качеството на печат и пасера. Директното задвижване гарантира синхрон на всички секции, за разлика от ремъците, които във времето се износват и започват да развалят качеството на печат и пасера.
 3. Автоматична синхронизация на печатните секции - машините могат да синхронизират напълно автоматично скоростите на различните секции, дори веднага след смяна на анилокси и печатни цилиндри.
 4. Автоматично нагласяне на натиска - наред с много други системи машините имат система за автоматично нагласяне на натиска при старт на машината. Малка, но много важна добавка е фактът, че системата за контрол на качеството е преди тунела за сушене, а не след това. Тоест резултатът от автоматичните настройки се проверява преди да се изхаби ненужно количество материал, както би било, ако проверката е след тунела.
 5. Автоматична система за следене на качеството - тук Uteco има много решения, но предимство е системата за 100% следене на качеството, с която можете да следите пасер, цвят и много други параметри. Още повече, че когато машината постигне оптималното качество на печат, операторът може да запази това като печатна цел и машината сама да се коригира по време на печат, ако се отклони от тази цел.
 6. Две напълно независими системи за контрол на изпаренията - тази функция е изцяло насочена към безопасната работа и тук Uteco ви дават пълна надеждност. За разлика от други машини, Uteco имат не една, а две напълно независими и автоматизирани системи за контрол на изпаренията - една в тунела за сушене и втора в печатната група. Ако количеството изпарения надвиши зададените прагове, системата автоматично компенсира това, като отваря нужните капаци.
 7. Части на водещи доставчици - друго голямо предимство на Uteco е, че използват само части и компоненти на водещи доставчици (предимно от Европа). Не само това, ами и предоставят реален списък с използваните компоненти и техните производители. Това означава две неща, първо - имате гаранция, че машината е направена с наистина най-качествени материали и компоненти и второ - ако нещо има нужда да се подмени, можете просто да се свържете с представителството на съответната фирма в България и направо да си купите частта. И най-хубавото - повечето са стандартни.
 8. Пълен тест за приемане на машината - Uteco сглобява всички свои машини и ги пуска за тестов печат в самото производство. Всички машини се тестват на място, независимо от модела и конфигурацията, независимо дали клиентът го иска или не, дори независимо дали клиентът ще бъде на теста или не. Това е голяма рядкост, но Uteco държи на това, за да гарантира инвестицията на своите клиенти и да им предостави много къси срокове на инсталация след това в самата печатница, където се прави втори и финален печатен тест.

Въпреки голямото портфолио от машини, специално внимание заслужават Uteco ONYX и малкото братче Uteco ONYX XS. По същество двете са еднакви, но малката машина е създадена за компактни печатници, които се целят в опаковките с по-малки размери.

Освен машини за флексо печат Uteco се налага като един от първите избори на печатници, които търсят и други решения, свързани с печата на гъвкави опаковки и опаковки от хартия.

 

Каширащи машини на Uteco

Фирмата предлага избор от няколко модела машини за ламиниране и каширане - без и със солвент, които също следват философията на фирмата за голяма автоматизация, модерни решения и пестене на материал.

Някои от машините са наистина за големи производства, но интересни за нашия пазар решения са Uteco Rainbow 4.0 и Uteco Mistral.

Ranbow 4.0 е стандартна кашираща машина без солвент, но има система за автоматично измиване на валовете при това не със стандартните химикали, а с най-обикновен разтвор.

Mistral е по-голяма и дава възможност да каширате както със солвент, така и без солвент, като смяната е много бърза. Интересното е, че при каширането без солвент можете изцяло да заобиколите тунела за сушене и така да избегнете натрупването на излишен материал вътре. Също така, наличието на флексо секция ви дава възможност да нанасяте и други покрития, като лак например.

 

Дигитални машини за гъвкави опаковки

В портфолиото на Uteco можете да намерите две дигитални машини за печат на гъвкави опаковки

Уникалното решение Uteco Sapphire е дигитална машина с печатни глави на Kodak, която може да печата върху гъвкави материали с мастила на водна основа с ширина до 600 мм и реална скорост на печат до 300 метра на минута. Мастилата на водна основа дават страхотни визуални резултати, като същевременно са едни от най-евтините варианти за дигитален печат.

Uteco Gaia е машина с EB мастила, която е подходяща за печат на гъвкави материали, памперси и други подобни решения, които могат да се печатат на флексо печат, но биха получили интересна добавена стойност от възможността за къси уникални серии.

 

Машини за дълбок печат

Италианският производител има няколко машини за дълбок печат в портфолиото, но Uteco NXS300 заслужава да бъде спомената специално, защото е първата супер компактна машина за дълбок печат, която трансферира голяма част от автоматизациите, на които до момента се радва флексо печата. 

Тази машина си иска отделна статия, но накратко - има много автоматични системи за следене на качеството, настройка на печатния процес. Компактният размер дава много къс път на материала и прави машината идеална за българския пазар. Иновативната система за смяна на поръчки също е уникална, защото чрез странично зареждане можете много лесно да смените само печатния цилиндър, само мастилниците или и двете заедно.

 

Имате нужда от машина, но нямате време да чакате?

Огромният обем продажби на Uteco им дават възможност към всеки един момент да имат няколко стандартни машини в производството, които се сглобяват и могат да бъдат закупени директно от клиенти. Тези машини са със стандартна конфигурация, много кратък срок на доставка и могат да бъдат видени на място в завода.

 

Ако една картина заменя хиляда думи, то едно изживяване заменя хиляда картини

Най-добрият начин да изживеете магията, наречена Uteco и да се убедите в качествата и философията на фирмата е да посетите завода им в Италия, който се намира точно до прекрасния град Верона.

Ще можете да се запознаете с хората зад марката, да видите уникалния им завод и различните машини, които се сглобяват в момента, както и да видите сами защо Uteco е лидер на пазара на машини за флексопечат.


Научете повече за Uteco ONYX - най-успешната флексо машина на Uteco и нейното приложение на българския пазар

Разгледайте всички машини за Флексо печат

Разгледайте всички машини за Дълбок печат

Разгледайте всички ролни машини за Дигитален печат

Разгледайте всички машини за Ламиниране и каширане

Най-популярни
Последни