Начало | Блог | Колко са важни свойствата на мастилата и течностите - първокласен инкджет печат с технологиите Kodak Stream и Ultrastream Inkjet

Блог

Колко са важни свойствата на мастилата и течностите - първокласен инкджет печат с технологиите Kodak Stream и Ultrastream Inkjet

Колко са важни свойствата на мастилата и течностите - първокласен инкджет печат с технологиите Kodak Stream и Ultrastream Inkjet

В тази статия хвърляме поглед към фактори, които оказват влияние върху мастилата за мастиленоструен печат и които имат значение при производството на оптимизиращи течности за него. Ще обърнем внимание и на възможностите за подобрение на използваните мастила и оптимизиращи течности. 

В Kodak имат десетилетия опит с мастиленоструйни системи за печат, връщайки се назад чак до някои от най-ранните печатни глави за мастиленоструен печат, използван в производството на различни печатни приложения. Първият продукт за мастиленоструен печат, пуснат на пазара от Kodak, е от 1967 г. Той представлява мастиленоструйна печатаща глава с широчина от 5.12”. През 1972 тя е последвана от 10.65” широка печатаща глава.

Експертизата на Kodak се допълва и чрез създаването на мастила за инкджет печат и течности за оптимизация в широк обхват от черно-бели и цветни печатащи глави и пълноформатни системи за печат, включително предложения в продуктовите линии Kodak Stream и Ultrastream Inkjet Technology. Дълбокото разбиране на Kodak за оцветителите, влагозадържащите агенти и други компоненти, които се използват в мастилата за мастиленоструен печат и в оптимизиращите течности, дават на системите за мастиленоструен печат на Kodak значително конкурентно предимство.

 

Фактори, от които зависят производствата на инкджет мастило и на течности

Всеки доставчик на продукти за мастиленоструен печат, който има намерение да  произвежда качествен продукт, трябва да вземе предвид някои базисни фактори, определящи производството на мастило за този вид печат и производството на течности. Сред тези базисни фактори са:

  • Цената, която влияе върху крайния продукт на печата
  • Доколко сложна е веригата за доставки материали за производството
  • Постига ли се по-лесна употреба, за да се избягва похабяване на материалите
  • Възможност за отпечатване върху различни печатни медии
  • Устойчивост и безопасност при производството и употребата

Постигането на баланс между изброените фактори е трудна задача, и тя изисква набор от разностранни умения, за да постигне успех.

 Smleni-pigmenti

 

Производство на мастила на водна основа

В Kodak са проектирали водно базираните си мастила за своите системи за мастиленоструен печат с високо качество и иновативност. Един от основните аспекти на мастиленоструйната технология на Kodak е, че мастилата трябва да са възможно най-опростени, за да поддържат цените на крайния продукт ниски. Този процес започва с внимателно подбран циан, маджента, жълт и черен пигмент, които преминават през фино смилане, за да се постигне разпределение с много тесен размер на частиците - с такива, които по принцип са по-малко от 50 нанометра (1 нанометър се равнява на една милиардна част от метъра). Други конкурентни методи на смилане не успяват да постигнат такива нива.

При формулиране и употреба на мастилата има някои важни фактори, които трябва да се вземат под внимание:

  • Количество на употребяваните влагозадържащи елементи

Важен фактор във формулирането на мастилата за мастиленоструен печат е употребата на влагозадържащи агенти, които са химически компоненти, помагащи мастилото да не изсъхва преждевременно в дюзите на печатащата глава.

  • Нужните нива на влагозадържащи елементи в мастилото

Заради това, че мастилото тече непрекъснато през дюзите на печатащите глави, се изискват по-ниски нива на влагозадържащите агенти в мастилото, защото то не стои неподвижно в печатащите глави.

 

Svetlina-pigmentni-mastila

 

  • Избор между пигментни мастила или мастила, направени от багрила?

Не всички мастила за мастиленоструен печат използват пигменти. Тези на водна основа могат да са направени и от багрила, вместо то пигменти. Пигментните мастила по принцип дават по-голяма цветова гама от багрилните. Пигментите също така са по-издръжливи. Цената им обаче е малко по-висока. Печатниците, които се спират на мастила с багрила, обикновено са тези, които повече внимават с цената и в по-ниска степен се водят от качеството.  

Ключов аспект на стратегията за мастиленоструен печат на Kodak е мастилата да бъдат възможно най-опростени по състав, за да поддържат цените ниски. 

 

Производство на оптимизиращи течности

Мастилата за мастиленоструен печат са важни, но те са само част от пъзела. Инкджет системите на Kodak използват също и водно базираните мастилозадържащи праймери, които се оптимизират за водно базирани пигментни мастила. Тези праймери, които могат да се отпечатват, са познати като “оптимизатори” и позволяват качество на печат при висока скорост, което не зависи от печатната медия. В Kodak са разработили широк набор от оптимизиращи агенти за печатни приложения за вестникарска хартия, хартии без покритие, хартии с матово и гланцово покритие, както и други субстрати. 

Прочетете за една от първите доставени машини Sapphire EVO M Press за дигитален печат на гъвкави опаковки, която използва технологията Stream 

Tablitsa-resheniya-na-Kodak


Можете да ни изпратите запитване за продуктите на Kodak, включително ролните дигитални печатни машини, които работят със системите Kodak Ultrastream и Stream Inkjet Technology: 

 

За Kodak

Kodak е глобална технологична компания, която се фокусира върху полиграфията и консумативите за печата. Компанията предлага водещо в индустрията оборудване, софтуер, консумативи и услуги, насочени към клиенти в комерсиалния печат, опаковките, книгоиздаването, индустриалния печат и развлекателната индустрия.


Разберете повече за ролните машини за дигитален печат от портфолиото на ГЕД

Вижте кои са разновидностите на машините за дигитален печат Kodak Prosper 6000

Вижте това видео за печата на ламиниран паркет с Kodak Prosper

 

Най-популярни
Последни