Начало | Блог | ГЕД поднася ръчно направени мартенички в духа на традициите

Блог

ГЕД поднася ръчно направени мартенички в духа на традициите

ГЕД поднася ръчно направени мартенички в духа на традициите

Ако чужденец посети България през месец март, със сигурност ще забележи, че почти всеки човек носи малки украшения, най-често под формата на брошка или гривна, които са направени от червена и бяла прежда. Причудливите за много чужденци украшения, напомнящи талисмани са наречени Мартеници и се закичват именно на 1 март с пожелание за здраве и късмет. Всеки подарява на близки, познати и приятели специалния “амулет против уроки”, за да им носи сила, мир и любов. (нещо повече:  мартеницата е вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството!)

Окичването с мартеници е един от най-емоционалните и красиви народни обичаи, съхранили се вероятно още от времето на тракийските и прабългарските племена. Традиционният обреден символ ни връща към истинското и към природата. Във фолклора, Баба Марта е олицетворение на настъпващата пролет, на пробуждащата се за нов жизнен цикъл природа, отъждествена с променливото време на месец март – ту слънчево, ту студено и дори люто и снежно. По “мартенския нрав” се е гадаело какво ще бъде времето през цялата идна година.Като цяло, мартеницата е позната на по-голямата част от населението на Балканите, но главно българите са успели да я превърнат в предмет с обредно- художествена стойност. С годините той добива все по-голямо значение, като се вписва в културния живот на страната, ипридобива дори социално значение. Има много и различни легенди от къде точно се е зародила традицията на мартеницата. Някои цитират именитите прабългарски ханове Кубрат и Аспарух.

Една от легендите датира от времето, когато хан Аспарух бил на десния бряг на р. Дунав, а брат му Баян и сестра му Хуба го чакали на левия бряг на реката, търсейки брод за България. Вързали края на бяло кълбо за крака на сокола, за да полети и да им покаже брода, по който да минат и да достигнат брат си. Докато вървели обаче, Хазарска стрела пронизала Баян, бликнала алена кръв и обагрила бялата връвчица. Соколът трябвало да послужи като знак за Аспарух, че скъпите му брат и сестра идват при него. След като получил чаканата вест, обагрена с кръвта на брат му, ханът накъсал на парчета бяло-червената нишка, които връзвал на ръцете на войниците си с думите: “Нишката, която ни свързва, нека никога да не се прекъсва.” Така останала традицията да се пази българското.

В духа на традициите, и тази година ГЕД реши да създаде своя първомартенска кампания, с която да почете празника на Баба Марта и да благодари на своите партньори. Голяма част от екипа се включи трескаво в подбирането, подготвянето и опаковането на пъстрите мартеници и цветя. Надяваме се чрез тях да създадем радост и празнична атмосфера, каквито усетихме в нашия офис. Както вече стана традиция искаме да ви представим и други хора, които в деня си и чрез труда си вплитат във видимото усещането за единството ни като българи.

Вярно  е, че традициите понякога се изменят с времето, някои обичаи се забравят, а други - затвърждават, но едно е сигурно –  истинските мартеници се правят от естествени материали - вълна, памук или коприна, украсяват се с дървени, стъклени или керамични мъниста и пластмасата няма място в тях. Изработени от естествени материали, мартеничките, които ГЕД подарява тази година, са грижливо сътворени от Дорина Николова в нейното “Магазинче за щастие” Dury’s. В него, хората бягат от градския шум и се потапят в свят на изящество и хармония, сред красивите творения на авторката.

 

Освен прекрасните дизайни, тя сподели с нас и част от своите познания, свързани с традицията за 1ви Март. Двата основни цвята на мартеницата са винаги червено и бяло. Всеки цветен конец е усукан поотделно и задължително наляво, а след това двата цвята се усукват заедно, обясни Дорина. Според народните вярвания пресукването дава магическа сила - колкото повече възли, толкова по-добре. Допълнително вплетените цветове носят послания. Зеленото например, вещае плодородие, синьото олицетворява небето и земята, лилавото – мъдростта, а жълтото и оранжевото – слънцето. Именно тези цветове е вплела и талантливата авторка.

Нашият екип реши да подпомогне и една благородна кауза на 5то СУ “Георги Измирлиев”, гр. Благоевград и ЮНЕСКО, подарявайки “Мартеници с мисия”. Част от нашите подаръци са изработени от Симеона Кротева, ученичка в 7ми клас на 5то СУ. Използвайки техниката квилинг тя вплита в едно духа на традициите и модерното изкуство. Чрез творчеството си тя и нейните съученици участват в кампанията на Юнеско и събират средства за подпомагане лечението на онкоболни деца. От деца за деца заедно със символа на мартеницата се предава и най-светлата традиция за помощ и съпричастност.

Когато подарявате мартеница, вплетете мислено в нея своята лична мисия и пожелание за здраве и любов. Нека пазим традициите и заедно ставаме по-човечни и по-добри. Екипът на ГЕД ви пожелава честита Баба Марта!Най-популярни
Последни